Odkąd przetestowałam przepis na tę sałatkę pojawia się ona u mnie na stole przy każdej wizycie gości. Dzięki ogórkom konserwowym i konserwowej cebulce ma bardzo wyrazisty smak. Aromat orzechów zdecydowanie wyczuwalny i pasuje w punkt do tych składników. Od razu uprzedzam, że podaję klasyczne ilości, ja tej sałatki robię zawsze więcej (czyli daję 3 duże piersi, dwa słoiczki cebulki, 6-7 jajek itp.), przy czym te ilości są u mnie na oko zawsze i zawsze wychodzi przepyszna. Sałatka jest bardzo sycąca. Obecnie mój numer 1!
- Składniki na 1 salaterkę:
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 słoiczek cebulki konserwowej
- 2-3 ogórki konserwowe
- 4 jajka
- spora garść orzechów włoskich
- szczypiorek
Dodatkowo:
- majonez
- sól, pieprz
Wykonanie:
Piersi w całości ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo. Orzechy rozdrobnić na mniejsze kawałki i uprażyć na suchej patelni (część orzechów lub szczypiorku warto zostawić w miseczce do późniejszej dekoracji).
Pierś, jajka pokroić drobno. Cebulki konserwowe przekroić na połówki, ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę, dodać orzechy, majonez, szczypiorek). Doprawić solą i i pieprzem, dobrze wymieszać składniki ze sobą.
Smacznego,
I.