Łatwy ryż smażony z kurczakiem curry i warzywami: idealny na azjatycki obiad!

Taki ryż jadłam kiedyś w formie dania na wynos. Ostatnio zatęskniłam za tym smakiem… Pomyślałam, że spróbuję je odtworzyć. To połączenie smaków kuchni chińskiej i indyjskiej, co daje pyszny i aromatyczny posiłek. Bardzo je lubię, a córka, ku mojemu zaskoczeniu, wręcz pokochała (nie przepada za warzywami). Jest łatwe w przygotowaniu i idealne na szybki obiad lub kolację.

Składniiki:

Dodatkowo:

Wykonanie:

W osolonej wodzie ugotuj dwie torebki ryżu. Wyłącz go kilka minut przed czasem wskazanym na opakowaniu, by był al dente. Ugotowany ryż odstaw na bok.

Pierś kurczaka pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż. W trakcie smażenia posól. Podsmażonego kurczaka przełóż do półmiska i na tej samej patelni smaż mieszankę warzywną przez ok. 10 minut. Warzywa powinny być al dente.

Gotowe warzywa przełóż do półmiska.
Na tę samą patelnię, wrzucamy ugotowany ryż, dodajemy curry i sos sojowy, smażymy ryż ok. 2-3 minut, a następnie dodajemy smażone wcześniej warzywa i kurczaka.

Smacznego
Iwi

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!