Taki ryż jadłam kiedyś w formie dania na wynos. Ostatnio zatęskniłam za tym smakiem… Pomyślałam, że spróbuję je odtworzyć. To połączenie smaków kuchni chińskiej i indyjskiej, co daje pyszny i aromatyczny posiłek. Bardzo je lubię, a córka, ku mojemu zaskoczeniu, wręcz pokochała (nie przepada za warzywami). Jest łatwe w przygotowaniu i idealne na szybki obiad lub kolację.
Składniiki:
- Dwie większe piersi w kurczaka (pojedyncze)
- mrożona mieszanka warzyw - chińska lub azjatycka
- 2 torebki ryżu
- kukurydza w puszce
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w przyprawie
- dwie łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
Wykonanie:
W osolonej wodzie ugotuj dwie torebki ryżu. Wyłącz go kilka minut przed czasem wskazanym na opakowaniu, by był al dente. Ugotowany ryż odstaw na bok.
Pierś kurczaka pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż. W trakcie smażenia posól. Podsmażonego kurczaka przełóż do półmiska i na tej samej patelni smaż mieszankę warzywną przez ok. 10 minut. Warzywa powinny być al dente.
Gotowe warzywa przełóż do półmiska.
Na tę samą patelnię, wrzucamy ugotowany ryż, dodajemy curry i sos sojowy, smażymy ryż ok. 2-3 minut, a następnie dodajemy smażone wcześniej warzywa i kurczaka.
Smacznego
Iwi