Domowe lody krówkowe – bez maszynki i tylko dwa składniki!

Szukasz sposobu na ochłodzenie się w upalny dzień? Mam dla Ciebie idealną propozycję – domowe lody krówkowe!  Ten łatwy przepis nie wymaga maszyny do lodów i jest gotowy w mgnieniu oka. Na ten moment to najsmaczniejsze domowe lody. Wśród przepisów na “lody tradycyjne” “na żółtkach”, “na białkach”, te z poniższego przepisu wypadły zdecydowanie najlepiej. 🙂

Lody krówkowe to idealny sposób na wykorzystanie popularnej masy krówkowej. Dodatek śmietanki zapewnia im naprawdę przepyszną kremową konsystencję.

Ten przepis jest idealny dla początkujących kucharzy, a lody z pewnością zachwycą wszystkich domowników.

Składniki:

Wykonanie:

Do miski przełóż masę krówkową (kajmak). Z odmierzonej porcji mleka dodaj do kajmaku odrobinę mleka i miksuj  na jednolitą masę, tak, by jego konsystencja nie była tak gęsta.

Śmietankę (koniecznie  musi być dobrze schłodzona) ubijaj mikserem stopniowo zwiększając obroty na sztywną bitą śmietanę.  Następnie cały czas miksując, do śmietanki dodawaj powoli, po łyżce masę kajmakową do połączenia się składników. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalki na kilka  godzin.

Przepis na szarlotkę ze zdjęć znajdziesz  TUTAJ (klik!).

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Picture of Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!