Szukasz sposobu na ochłodzenie się w upalny dzień? Mam dla Ciebie idealną propozycję – domowe lody krówkowe! Ten łatwy przepis nie wymaga maszyny do lodów i jest gotowy w mgnieniu oka. Na ten moment to najsmaczniejsze domowe lody. Wśród przepisów na “lody tradycyjne” “na żółtkach”, “na białkach”, te z poniższego przepisu wypadły zdecydowanie najlepiej. 🙂
Lody krówkowe to idealny sposób na wykorzystanie popularnej masy krówkowej. Dodatek śmietanki zapewnia im naprawdę przepyszną kremową konsystencję.
Ten przepis jest idealny dla początkujących kucharzy, a lody z pewnością zachwycą wszystkich domowników.
Składniki:
- 400 g masy kajmakowej (1 puszka)
- 500 ml śmiietanki 30%
Wykonanie:
Do miski przełóż masę krówkową (kajmak). Z odmierzonej porcji mleka dodaj do kajmaku odrobinę mleka i miksuj na jednolitą masę, tak, by jego konsystencja nie była tak gęsta.
Śmietankę (koniecznie musi być dobrze schłodzona) ubijaj mikserem stopniowo zwiększając obroty na sztywną bitą śmietanę. Następnie cały czas miksując, do śmietanki dodawaj powoli, po łyżce masę kajmakową do połączenia się składników. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalki na kilka godzin.


Przepis na szarlotkę ze zdjęć znajdziesz TUTAJ (klik!).