Szukasz pomysłu na pyszne i oryginalne danie z ziemniaków? Poznaj koreańskie placki ziemniaczane, które zachwycają chrupiącą konsystencją, bogatym smakiem i prostotą wykonania.
Ich sekretem jest połączenie pokrojonych drobno ziemniaków ze skrobią ziemniaczaną.
Przygotowanie jest banalnie proste, a sam proces smażenia trwa zaledwie kilka minut. Te placki doskonale sprawdzą się jako samodzielna przekąska, dodatek do obiadu lub składnik lunchboxa.
Brzmi apetycznie? Już teraz wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak pyszne mogą być koreańskie placki ziemniaczane 🙂
Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- skrobia ziemniaczana
- ser mozarella
- olej do smażenia
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- pół łyżeczki cukru
- zielona cebulka
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Zalać je wodą na kilka minut. Następnie ziemniaki odcedzić i dodać 6 łyżek skrobi. Całość wymieszać.
Na dużej patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu (dokładnie tak, jak w przypadku smażenia naszych placków ziemniaczanych). Na dobrze rozgrzanym oleju wyłożyć paseczki ziemniaków układając mniej więcej kształt dużego okręgu (ale nie na wielkość całej patelni, gdyż wtedy placek ciężko będzie obrócić na drugą stronę).
Dzięki skrobi kawałki ziemniaków w trakcie smażenia skleją się tworząc placek. Smażyć po obu stronach. Pod koniec smażenia na połowie placka umieścić starty ser mozzarella, a drugą połową przykryć. Smażyć jeszcze chwilkę, by ser pięknie roztopił się 🙂 odznaczyć łyżką linię przebiegającą przez połowę placka – temu łatwo będzie to złożyć na pół. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, by wchłonął zbędny tłuszcz. Podawać z sosem, bardzo polecam, stanowią idealne połączenie.
Przepis pochodzi z kanału pierogizkimchi (KLIK!), który gorąco polecam.