Najlepsza domowa szarlotka! Przepis

Witajcie w królestwie domowej cukierni, gdzie aromatyczne szarlotki królują na naszych stołach! Po wielu próbach, testach i smakowaniu różnych wariantów, ostatecznie trafiłam na przepis, który zdobył moje serce i podbija podniebienia moich bliskich. Przygotujcie się na podróż przez krainę cudownego smaku, gdzie jabłka, cynamon i kruche ciasto tworzą magiczną harmonię, a każdy kęs to czysta rozkosz dla podniebienia 🙂

Ciasto kruche:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Przygotuj budyń: Mleko lekko podgrzej w garnku. Część letniego mleka odlej do miseczki. Do pozostałego mleka w garnku dodaj  3 łyżki cukru mieszając co chwilę, by rozpuścił się. Do miseczki z  mlekiem dodaj 2 budynie w proszku i dokładnie wymieszaj.
Gdy mleko zacznie gotować się, zmniejsz moc palnika i dodaj przygotowane w miseczce mleko z proszkiem budyniowym. Całość cały czas mieszaj do ponownego zagotowania. Gdy budyń zgęstnieję i zacznie się gotować, przetrzymaj je na ogniu jeszcze z pół minuty cały czas mieszając.
Gotowy budyń przelej do miseczki, przykryj przezroczystą folią spożywczą i i odstaw na bok do przestygnięcia.

Nadzienie jabłkowe: Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (część możesz pokroić w kostkę ok 1×1 cm). Miskę ze startymi jabłkami odłóż na 20 minut, by jabłka puściły trochę soku.
Do przygotowanych jabłek dodaj cynamon i cukier. Wymieszaj.

Ciasto kruche: w misce umieść mąkę, jajka, cukier wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Polecam pokroić je na małe kawałki, wtedy zagniecenie ciasta będzie łatwiejsze. Wyrobione ciasto podziel na dwie części i uformuj dwie takie same kule. Owiń je folią i włóż do lodówki, by je schłodzić.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyjmij z lodówki i wyklej dno formy. Przeważnie rozwałkowuję kawałki ciasta, układam je na blaszce i ręcznie zalepiam miejsca, w których brakuje ciasta. Dzięki temu spód wykleisz bardzo szybko.  Widelcem zrób dziurki po całości spodu ciasta w odstępach 3-5 cm i sam spód podpiecz wkładając do nagrzanego do 180 st piekarnika na ok 12 minut.
Po tym czasie wyjmij z piekarnika, wyłóż przygotowane wcześniej jabłka, na jabłka wylej i rozprowadź równomiernie schłodzony budyń.  Na samą górę na tarce na grubych oczkach zetrzyj drugą  połowę schłodzonego ciasta. Piecz przez  ok 60 min w 180 st (góra-dół).

Przrepis na  lody do szarlotki znajdziesz TUTAJ (klik!).

Smacznego,
I.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!