Witajcie w królestwie domowej cukierni, gdzie aromatyczne szarlotki królują na naszych stołach! Po wielu próbach, testach i smakowaniu różnych wariantów, ostatecznie trafiłam na przepis, który zdobył moje serce i podbija podniebienia moich bliskich. Przygotujcie się na podróż przez krainę cudownego smaku, gdzie jabłka, cynamon i kruche ciasto tworzą magiczną harmonię, a każdy kęs to czysta rozkosz dla podniebienia 🙂
- Składniki na dużą blachę 36×24 cm:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 300 g masła (1,5 kostki)
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 2kg jabłek (lub dwa duże słoiki prażonych jabłek, jeśli przygotowywaliście na zimę)
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 800 ml mleka
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Przygotuj budyń: Mleko lekko podgrzej w garnku. Część letniego mleka odlej do miseczki. Do pozostałego mleka w garnku dodaj 3 łyżki cukru mieszając co chwilę, by rozpuścił się. Do miseczki z mlekiem dodaj 2 budynie w proszku i dokładnie wymieszaj.
Gdy mleko zacznie gotować się, zmniejsz moc palnika i dodaj przygotowane w miseczce mleko z proszkiem budyniowym. Całość cały czas mieszaj do ponownego zagotowania. Gdy budyń zgęstnieję i zacznie się gotować, przetrzymaj je na ogniu jeszcze z pół minuty cały czas mieszając.
Gotowy budyń przelej do miseczki, przykryj przezroczystą folią spożywczą i i odstaw na bok do przestygnięcia.
Nadzienie jabłkowe: Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (część możesz pokroić w kostkę ok 1×1 cm). Miskę ze startymi jabłkami odłóż na 20 minut, by jabłka puściły trochę soku.
Do przygotowanych jabłek dodaj cynamon i cukier. Wymieszaj.
Ciasto kruche: w misce umieść mąkę, jajka, cukier wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Polecam pokroić je na małe kawałki, wtedy zagniecenie ciasta będzie łatwiejsze. Wyrobione ciasto podziel na dwie części i uformuj dwie takie same kule. Owiń je folią i włóż do lodówki, by je schłodzić.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyjmij z lodówki i wyklej dno formy. Przeważnie rozwałkowuję kawałki ciasta, układam je na blaszce i ręcznie zalepiam miejsca, w których brakuje ciasta. Dzięki temu spód wykleisz bardzo szybko. Widelcem zrób dziurki po całości spodu ciasta w odstępach 3-5 cm i sam spód podpiecz wkładając do nagrzanego do 180 st piekarnika na ok 12 minut.
Po tym czasie wyjmij z piekarnika, wyłóż przygotowane wcześniej jabłka, na jabłka wylej i rozprowadź równomiernie schłodzony budyń. Na samą górę na tarce na grubych oczkach zetrzyj drugą połowę schłodzonego ciasta. Piecz przez ok 60 min w 180 st (góra-dół).
Przrepis na lody do szarlotki znajdziesz TUTAJ (klik!).
Smacznego,
I.