Szukasz odmiany dla tradycyjnego polskiego smalczyku? Spróbuj przepisu Magdy Gessler! Choć różni się on od klasycznej receptury, zachwyca smakiem i aromatem.
Sekretem tego smalczyku jest połączenie słonych i słodkich nut. Do tłuszczu dodawane są suszone morele, jabłka i sezamki, które nadają mu wyjątkowego charakteru. Całość doprawiona jest rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem, co tworzy niepowtarzalną kompozycję.
Smalczyk Magdy Gessler idealnie sprawdza się jako dodatek do świeżego chleba, grzanek czy pieczywa. Można go również wykorzystać do przygotowania pysznych tartinek lub kanapek.
Jeśli jesteś gotowy na nowe doznania kulinarne, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Uwaga: Pamiętaj, że smalczyk jest produktem kalorycznym. Spożywaj go z umiarem!
Składniki:
- 500 g słoniny wieprzowej
- 500 g podgardla wieprzowego
- 4 ząbki czosnku
- 5 cebul
- 4 suszone morele
- gałązka świeżego rozmarynu
- paczka sezamków
- kilka kromek podsuszonego chleba razowego
Wykonanie:
Słoninę natrzyj ząbkami przeciśniętymi przez praskę i obłóż jedną, pokrojoną cebulą i posiekanym rozmarynem. Słoninę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia pokrój słoninę w kostkę.
Podgardle oczyść i zmiel w maszynce do mięsa. Słoninę i podgardle włóż do większego garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz. Skwarki wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerzyk.
Morele pokrój w kostkę, dodaj do smalcu razem z papryką mieloną. Cebule pokrój w ćwiartki, włóż do garnka, gotuj około 3 minuty i wyjmij. Kromki chleba pokrój w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach płynnego smalcu, dodaj je do tężejącego smalcu.
Do smalcu dodaj również pokruszone w moździerzu sezamki i pokrojoną kiełbasę chorizo. Gorące smarowidło przełóż do słoików i zakręć, odstaw, żeby ostygło.
Zobacz również: Przepis na tradycyjny polski smalczyk (KLIK!)
Smacznego,
I.