Domowy smalczyk z cebulką i jabłkiem to tradycyjna polska potrawa, która od wieków gości na polskich stołach. Jest to pyszna i aromatyczna pasta do smarowania chleba, idealna na śniadanie, kolację lub jako przekąska. Smalczyk jest bogaty w tłuszcz i kalorie, ale jest też źródłem witamin i minerałów.
Przygotowanie smalcu jest bardzo proste. Wystarczy wytopić tłuszcz ze słoniny lub boczku, a następnie dodać do niego podsmażoną cebulkę i jabłka. Do smalcu można również dodać inne dodatki, takie jak czosnek, majeranek, pieprz czarny lub papryka.
Smalczyk z cebulką i jabłkiem najlepiej smakuje ze świeżym chlebem, ogórkiem kiszonym i rzodkiewką. Może być również używany do smażenia jajek, kiełbasy lub innych potraw.
Składniki:
- 1 kg dobrej jakości słoniny wieprzpwej bez skóry
- 1 kg podgardla wieprzpwego
- 1 cebula
- 1 jabłko
- (opcjonalnie) kawałek surowego boczku
Słoninę oraz podgardle pokrój w drobną kosteczkę. Możesz je zmielić, ja jednak mimo, że jest to bardziej czasochłonna opcja, wybieram krojenie. Całość przełóż na chłodną patelnię i wytapiaj na średnim palniku przez 20 min NIE mieszając. Po tym czasie możesz zamieszać i zmniejszyć ogień, wytapiając smalczyk przez kolejne 40 min.
W tym czasie przygotuj sobie jabłko i cebulę. Obierz je i pokrój w kosteczkę.
Po godzinnym wytapianiu smalcu i skwarek dodaj kawałki jabłek i cebuli. Możesz ponownie zwiększyć moc palnika do średniej i podsmażać smalec ze skwarkami ostatnie 20 minut.
Zobacz również: Smalczyk wg przepisu Magdy Gessler (KLIK!)
Który smalczyk wybierzesz?
Pozdrawiam,
I.