Dziś podzielę się przepisem na surówkę, która świetnie sprawdzi się nie tylko do obiadu, ale także do mięs z grilla. Od lat jest to surówka z mojego domu rodzinnego, którą uwielbiam, ale doprawienie jej “tak jak u Mamy” sprawiało mi trudność, zwłaszcza, że Mama robi zawsze na oko. Nie dałam za wygraną i uparłam się, by spróbować ustalić ile czego dokładnie dodać, by wyszedł właśnie “teeeeeen” smak. Udało się i od tamtej pory kurczowo trzymam się tych proporcji i zawsze wychodzi pyszna. Surówka jest bardzo trwała, długo postoi Wam w lodówce i przez cały czas pozostanie chrupiąca. Bardzo dobry przepis, więc nie mogło go tu zabraknąć 🙂 Polecam 🙂
Składniki:
- pół dużej kapusty pekińskiej
- 1 puszka kukurydzy
- 2 duże papryki (poza sezonem można pominąć)
- 2 duże marchewki
- kawałek pora
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki cukru
- 3-4 łyżki octu
- olej ok 4 łyżki
- sól do smaku
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, paprykę oczyścić i pokroić w większą kostkę. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w drobną kosteczkę. Dodać cukier, ocet, olej i sól. Dobrze wymieszać. Przechowywać w lodówce do kilku dni :).