Witajcie, drodzy czytelnicy! Dzisiaj chcę podzielić się z wami wyjątkową dawką Halloweenowej magii, która na stałe zagościła w sercach Polaków, mimo że to nie jest tradycyjne święto naszego kraju. W trakcie tego wpisu przybliżę Wam pomysły na dekoracje, kostiumy i przekąski, które sprawiają, że obchodzenie Halloween to prawdziwa frajda nie tylko dla dzieci 🙂
Choć Halloween jest świętem bardziej znamiennym dla innych krajów, Polacy z radością przyjęli tę tradycję i zaadaptowali ją na swój sposób. Dzięki temu miłośnicy kreatywności i zabawy w Polsce mogą cieszyć się magicznym miesiącem październikowym, pełnym strasznych dekoracji, niezapomnianych przebrań i pysznych przekąsek.
Halloween to świetna okazja na uwolnienie swojej wyobraźni i kreatywności w tworzeniu niesamowitych dekoracji i pyszności, które zachwycą waszych gości : )

Pierwszą propozycją jest duch – lampa. Na górze znajduje się miska, by duch miał bardziej realistyczny kształt. Na to wystarczy założyć kawałek białego materiału. Oczy i buzia są z czarnego kartonu. Można je przykleić za pomocą pistoletu na gorąco, lub szpilką lub taśmą dwustronną.

Mumia – wykonana z dużego słoika i szerokiego bandaża. Oczy i usta jak w poprzednim przypadku zostały wycięte z kartonu.




Klasyczna przekąska na halloween, czyli jajka z majonezem, a na nich pajączki z czarnych oliwek. Natomiast dynia to nic innego, jak ryba po grecku, którą najpierw uformowałam w kształt kopuły/dyni, a następnie rantem dużej łyżki wgniotłam wzdłuż charakterystyczne dla dyni linie. Koniuszek dyni to kawałek zielonego ogórka z liskiem – natką pietruszki.

Mumie uformowane są z dobrze doprawionej masy z mięsa mielonego, owinięte ciastem francuskim. TUTAJ (KLIK!) możesz poznać dokładny przepis na mięsne mumie.


Radość dzieci bebzcenna, zobaczcie sami. My dorośli też bawiliśmy się wyśmienicie! 🙂



Do przeczytania,
Ściskam!
I.