Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Jeśli szukasz pysznego i łatwego w przygotowaniu ciasta, które zaspokoi twoje kubki smakowe, to ciasto kokosowe bez pieczenia jest właśnie dla ciebie! Ta delikatna, kremowa i aksamitna w smaku propozycja składa się z lekkiej warstwy herbatnikowej i delikatnej masy kokosowej, która jest wspaniałym połączeniem słodyczy i delikatnej nutki kokosa. Właśnie dlatego ciasto kokosowe bez pieczenia jest tak niezwykłe i pyszne. Do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika, a jedynie kilku prostych składników, takich jak herbatniki, śmietanka kremówka 30%, i wiórki kokosowe. Zaskocz swoich gości i zaserwuj im kawałek pysznego ciasta, a na pewno będą zachwyceni!
- Składniki na dużą blachę 36×24 cm:
Masa:
- 1 litr śmietanaki 30%
- 500 gram serka mascarpone
- 120 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki cukru pudru
- śmietan-fix (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- ok 2 duże opakowania herbatników
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2/3 sloiczka ulubionego dżemu
Wykonanie:
Blachę o wymiarach 36×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę zmiksować z serkami mascarpone i cukrem pudrem początkowo miksując na niskich obrotach i stopniowo je zwiększając. Gdy masa będzie odpowiednio zwięzła dodaj wiórki kokosowe i chwilę miksuj.
Masę dzielimy (mniej więcej) na 3 części. Na dnie blachy układamy pierwszą warstwę herbatników, na których rozprowadzamy pierwszą część masy. Następnie czynność powtarzamy tak, by uzyskać trzy warstwy herbatników i 3 warstwy kremu. Warstwę dżemu dodajemy wg upodobania, albo razem z pierwszą warstwą kremu, albo w środkowej.
Wierzchnią część ciasta pokrytą ostatnią wartswą kremu posypujemy startą białą czekoladą (u mnie jest biała czekolada + garść wiórek kokosowych). Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.





Smacznego!
Iwona