Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Jeśli jesteś fanem prostych i smacznych deserów, to ten przepis na ciasto bez pieczenia z kaszy mannej na pewno Cię zainteresuje. To wspaniałe połączenie kremowej konsystencji i delikatnego smaku kaszy manny z dodatkami herbatników. Nie wymaga on użycia piekarnika, co sprawia, że jest łatwym i szybkim rozwiązaniem dla osób, które nie lubią lub nie mogą piec. Przygotuj się na pyszne i satysfakcjonujące doznanie smakowe!
- Składniki na dużą blachę 36×24 cm:
Masa jasna:
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła (można zastąpić margaryną)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 szklanki kaszy manny
Masa ciemna:
- Składniki jak na masę jasną + 3 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
- 2 duże opakowania herbatników
Wykonanie:
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć obok siebie herbatniki, by pokryły cały spód.
MASA JASNA:
Mleko wraz z cukrem, cukrem waniliowym i masłem zagrzać w garnuszku, by składniki się rozpuściły. Następnie powoli, cały czas mieszając dodawać kaszę manną i gotować do momentu, aż masa będzie gęsta.
Gorącą masę wylać od razu na herbatniki, rozprowadzić łyżką równomiernie i ponownie ułożyć warstwę herbatników.
MASA CIEMNA
Przygotowujemy identycznie, jak w przypadku masy jasnej. Jedyna różnica – na początku z litra mleka należy odlać ok. pół szklanki i w niej wymieszać dobrze 3 łyżeczki kakao. Pozostałe składniki zagotować z mlekiem, pod koniec dodać przygotowaną mieszankę kakaową i kaszę manną, cały czas mieszając. Ponownie gorącą masę wylać na herbatniki, rónomiernie rozprowadzić i ponownie na samą górę ułożyć herbatniki. Ciasto schłodzić, najlepiej przez całą noc.
Pozdrawiam
Iwona