Dwukolorowe ciasto bez pieczenia z kaszą manną

Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.

Jeśli jesteś fanem prostych i smacznych deserów, to ten przepis na ciasto bez pieczenia z kaszy mannej na pewno Cię zainteresuje. To wspaniałe połączenie kremowej konsystencji i delikatnego smaku kaszy manny z dodatkami herbatników. Nie wymaga on użycia piekarnika, co sprawia, że jest łatwym i szybkim rozwiązaniem dla osób, które nie lubią lub nie mogą piec. Przygotuj się na pyszne i satysfakcjonujące doznanie smakowe!

Masa jasna:

Masa ciemna:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć obok siebie herbatniki, by pokryły cały spód.

MASA JASNA:

Mleko wraz z cukrem, cukrem waniliowym i masłem zagrzać w garnuszku, by składniki się rozpuściły. Następnie powoli, cały czas mieszając dodawać kaszę manną i gotować do momentu, aż masa będzie gęsta.

Gorącą masę wylać od razu na herbatniki,  rozprowadzić łyżką równomiernie i ponownie ułożyć warstwę herbatników.

MASA CIEMNA

Przygotowujemy identycznie, jak w przypadku masy jasnej. Jedyna różnica – na początku z litra mleka należy odlać ok. pół  szklanki i w niej wymieszać dobrze 3 łyżeczki kakao. Pozostałe składniki zagotować z mlekiem, pod koniec dodać przygotowaną mieszankę kakaową i kaszę manną, cały czas mieszając. Ponownie gorącą masę wylać na herbatniki, rónomiernie rozprowadzić i ponownie na samą górę ułożyć herbatniki.  Ciasto schłodzić, najlepiej przez całą noc.

Pozdrawiam
Iwona

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!