Kochani! Na dziś proponuję przepyszną pastę z cieciorki. Była dla mnie sporym zaskoczeniem, bo okazało się, że jest aromatyczna i przepyszna, a co najważniejsze – za sprawą ciecierzycy jest bardzo sycąca. Przepis zdecydowanie warty polecenia i u nas zostanie wielokrotnie powtarzany. 🙂
Składniki:
- 1 słoik/puszka ciecierzycy konserowej
- 1/4 szklanki słonecznika
- pół pęczka świeżej pietruszki
- 1/2 szalotki (zastąpiłam połową małej cebuli)
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złocisty kolor.
Ciecierzycę odcedzić, rozdrobnić blenderem na jednolitą masę. Dodać majonez, pokrojoną bardzo drobno szalotkę i pietruszkę oraz uprażony słonecznik. Całość wymieszać doprawiając solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Pozdrawiam
Iwona