Mięsne MUMIE – pyszna i sycąca przekąska na Halloween

Przyznaję – tym razem nie jest to przepis  z cyklu”na szybko”. Wykonanie takich mumii nie jest trudne, ale trzeba się c chwilkę pobawić. Najważniejsze, że zawsze wychodzą pyszne! Śmiało można przygotować  je dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. 🙂

Składniki:

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Do cebuli dodać startą na małych oczkach marchewkę, smażyć aż zmięknie. Mięso mielone wymieszać z przyprawami. Ja dodaję przeważnie czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól, pieprz, czasami maggi w płynie. Do mięsa dodać 2 łyżki majonezu (można zamiast tego dodać trochę przegotowanej wody), bułkę tartą i przestygniętą cebulę z marchewką. Całość dokładnie wymieszać i formować podłużne mumie.

Ciasto francuskie pociąć na wąskie paski i owijać przygotowane kawałki mięsa zostawiając puste miejsce na “oczy” mumii. Posmarować  rozkłóconym jajkiem. Piec ok.35 minut w 200 st. do uzyskania złocistego koloru.

20221031_133218-1

Można użyć gotowej posypki cukrowej w kształcie oczu, ja jednak ich nie miałam, więc do 2 łyżeczek wody dodałam trochę cukru pudru, z uzyskanej masy zrobiłam niewielkie kropeczki i ułożyłam kuleczki pieprzu.  Gości oczywiście uprzedziłam o tej smakowej “niespodziance”.

Pozdrawiam

Iwona

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!