Do czego służą poszczególne garnki z kompletu?

Komplet garnków składa się z kilku elementów, a każdy z nich jest inny. Różnica jest nie tylko w objętości, ale też w konstrukcji czy kształcie. Taki dobór nie jest przypadkowy – sugerujemy nam, do jakich celów mogą być używane poszczególne elementy i jakie dania najlepiej w nich przyrządzać. Przyjrzymy się dzisiaj bliżej garnkom, z uwzględnieniem ich cech oraz przeznaczenia.

Klasyczny duży garnek do gotowania i duszenia

Jeżeli planujesz zrobić jednorazowo większą porcję jedzenia, będziesz potrzebować garnka, który ma odpowiednią pojemność. Nie tylko sporo zmieści, ale też zapewni równomierne rozprowadzanie ciepła. Danie podczas mieszania nie będzie rozchlapywało się na boki, brudząc ściany, blaty i powierzchnię kuchenki. Takie duże garnki są doskonałe do gotowania rosołu i wszelkich dań tzw. jednogarnkowych, w których wszystkie składniki przyrządza się jednocześnie.

Taki duży garnek ma powierzchnię wynoszącą od 4 do 6 litrów.

Średnie i małe garnki do codziennego użytku

Istotne w każdej kuchni są także garnki średnie i małe. Podobnie jak te największe mają ona dwa ucha ulokowane na przeciwległych ściankach. Są sprzedawane w komplecie z pokrywką, dlatego można je wygodnie przenosić, nawet jeśli są ciężkie, wypełnione sosem czy zupą.

Tego typu garnki mają pojemność od 1,5 do 3,4-4 litrów. Ich kompaktowy rozmiar sprawia, że z łatwością mieszczą się nawet na mniejszych palnikach, zachowując pełną stabilność. Gdy coś zostanie w garnku, to można przechować go wraz z zawartością w lodówce czy przenieść do spiżarni.

Rondle – przydatny element każdego zestawu garnków

Mniejsze rondle są często używane do podgrzewania sosów, mleka, robienia zacierek. Jeżeli masz przyrządzić mniejszą porcję jakiejś potrawy lub poddać obróbce termicznej konkretny składnik dania, wówczas wybór rondla jest najbardziej uzasadniony.

ondle mają charakterystyczną długą rączkę. Pozwala ona wygodnie podnosić i przenosić garnek wraz z zawartością, nie narażając ciała na poparzenie. Większe rondle, a także całkiem głębokie patelnie to tzw. woki. Są idealne do przyrządzania dań jednogarnkowych oraz azjatyckich.

Płaski garnek cylindryczny na makaron

Lubisz przyrządzać makarony? W Twojej kuchni nie powinno zabraknąć garnka dedykowanego tego typu potrawom. Do zrobienia idealnego spaghetti na pewno najlepszym wyborem okaże się garnek cylindryczny – stosunkowo niski, o szerokim dnie. Wkładając do niego makaron, nie musisz go łamać. Zachowasz w ten sposób idealną długość i sprężystość poszczególnych nitek i będziesz cieszył się perfekcyjnie przyrządzonym oraz estetycznie serwowanym daniem.

Nakładka do garnka do gotowania na parze

Dopasowana pod względem średnicy nakładka do garnka umożliwia niezwykle zdrowe gotowanie na parze. Czasem jest sprzedawana wraz z kompletem garnków, innym razem można dokupić ją solo. Nie kosztuje dużo, a pozwala Ci na gotowanie warzyw, ryb, mięsa, ryżu na parze.

 

Artykuł partnera
Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!