Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Nie każdy lubi klasyczne torty i sama znam wiele osób, które stronią od tego typu poczęstunku. Właśnie dlatego przetestowałam tort wytrawny, inaczej mówiąc tort kanapkowy przekładany pastami. Nie jest bardzo pracochłonny, ale wymaga poświęcenia chwili. Ku mojemu zaskoczeniu, smaczniejszy był następnego dnia 🙂
Składniki:
- 5-6 opakowań serka typu almette
- chleb tostowy
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
- 1 makrela wędzona
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 mała cebula
Dodatkowo:
- szczypiorek
- natka z pietruszki
- kilka rzodkiewek
- listki szpinaku lub inne
- sól, pieprz
- mały jogurt naturalny
Do wycięcia koła użyć kawałek kartonu. Ja dostosowałam okręg do wielkości talerza, tym samym ustalając średnicę tortu. Następnie przegotować chleb – ze wszystkich kromek poodcinać dookoła skórki.
Na wyciętym kartonowym okręgu układać chleb, odcinając go przy brzegach kartonu, tak, by uzyskać kształt okręgu z kromek. Następnie zsunąć (lub przełożyć) ułożony w chleb w tym samym układzie na talerz. Delikatnie rozsmarować pastą. Czynność powtórzyć zależnie od ilości warstw, które chcesz, by były na torcie.
Pierwsza warstwa (od dołu):
Suszone pomidory wyjąć z zalewy i ułożyć na sitku, by je lekko odsączyć. Następnie pokroić w mniejsze kawałki i zblentować wraz z 1 opakowaniem serka. Można dodać odrobinę pieprzu.
Druga warstwa - jajeczna (+rzodkiewka)
3 jajka obrać, rozdrobnić widelcem, dodać 1 op. serka typu almette, sól, pieprz. 2-4 rzodkiewki zetrzeć na drobnych oczkach. Następnie odsączyć na sitku sok z nich i połączyć z pastą. rozprowadzić na warstwie chlebowej.
Trzecia warstwa - rybna
Makrelę wędzoną dokłądnie oczyścić z ości.
1 małą cebulę pokroić w kostkę i zblendować. Dodać kawałki makreli (można całość zblendować) i serek. Doprawić porządnie solą i pieprzem. Rozsmarować na warstwie chlebowej
Czwarta warstwa - jajeczna (+ zielony ogórek)
Jeden niewielki ogórek umyć, zetrzeć z e skórką na dużych oczkach. Można dodatkowo lekko go poszatkować nożem. Nadmiar soku odcedzić na sitku.
Trzy obrane jajka rozdrobnić widelcem, dodać serek i przygotowany wcześniej ogórek. Doprawić dolą i pieprzem.
Gotowy tort pokryć warstwą serka almette wymieszanego z jogurtem. Ta “czysta” pasta bez dodatków może być odrobinę rzadsza. Wygładzić nierówności nożem dookoła. Udekorować świeżymi warzywami. U mnie dodatkowo doszły jeszcze ziarenka czarnuszki. Przed pokrojeniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce.