Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Szybki przepis na szybkie ciasto w idealnej ilości, gdy spodziewam się gości na popołudniową kawę. Ciasto tak przypadło mi do gustu, że piekłam je już dwa razy. Druga wersja była z polewą czekoladową zamiast lukru i z pominięciem skórki i soku z cytryny (córka nie przepada). Mi osobiście bardziej smakuje wersja cytrynowa, aczkolwiek oba warianty są bardzo smaczne. Na zdjęciach słabo widać kawałeczki cukinii, w rzeczywistości są bardziej zauważalne. Odnośnie smaku, cukinii samej w sobie zupełnie nie czuć 🙂
- Składniki na podłużną blaszkę 31 x 11 cm
Składniki pierwsza miska:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki druga miska:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki jogurty naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukinii startej na małych oczkach (nie odsączamy soku)
- skórka otarta z całej cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- (opcjonalnie) odrobina mleka
Wykonanie:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy sól, sodę oraz proszek do pieczenia.
Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, jogurt, olej, skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy startą cukinię (cukinii nie obieramy ze skórki). Wszystko razem przelewamy do miski z suchymi składnikami i ponownie mieszamy.
Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w temp 170 st. przez ok. 60 minut lub do suchego patyczka.
Gorące ciasto p ozostawić do ostygnięcia w keksówce przez jakiś czas. ciasto następnie wyjąć i polać lukrem.







Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.



Smacznego,
Iwona