Szybkie i wilgotne ciasto z cukinii

Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.

Szybki przepis na szybkie ciasto w idealnej ilości, gdy spodziewam się gości na  popołudniową kawę. Ciasto tak przypadło mi do gustu, że piekłam je już dwa razy.  Druga wersja była z polewą czekoladową zamiast lukru i z pominięciem skórki i soku z cytryny (córka nie przepada). Mi osobiście bardziej smakuje wersja cytrynowa, aczkolwiek oba warianty są bardzo smaczne. Na zdjęciach słabo widać kawałeczki cukinii, w rzeczywistości są bardziej zauważalne. Odnośnie smaku, cukinii samej w sobie zupełnie nie czuć 🙂 

Składniki pierwsza miska:

Składniki druga miska:

Lukier:

Wykonanie:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy sól,  sodę oraz proszek do pieczenia.

Do drugiej miski  wbijamy jajka, dodajemy cukier, jogurt, olej, skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy startą cukinię  (cukinii nie obieramy ze skórki). Wszystko razem przelewamy do miski z suchymi składnikami i ponownie mieszamy.

Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w temp 170 st. przez ok. 60 minut lub do suchego patyczka.

Gorące ciasto p ozostawić do ostygnięcia w keksówce przez jakiś czas. ciasto następnie wyjąć i polać lukrem.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Smacznego,
Iwona

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!