Agrest to owoc bardzo lubiany. Można jeść go zarówno solo, jak i w formie dodatku do deserów czy ciast. Jeśli jesteś ciekaw przepisów z agrestem, sprawdź nasz artykuł!
Agrest, czyli porzeczka agrest
Na samym początku warto zaznaczyć, że agrest jest jedynie zwyczajową nazwą, natomiast pełna brzmi: porzeczka agrest. Wszystko w związku z tym, iż owoc ten jest blisko spokrewniony z często uprawianymi w Polsce krzewami, które posiadają czerwone, czarne bądź białe owoce.
Owoce agrestu, w zależności od odmiany (zielonej bądź czerwonej), pojawiają się między czerwcem a sierpniem. Jest on owocem, który wymaga dobrej gleby, aczkolwiek często uprawia się go w naszym klimacie, ponieważ cechuje go duża odporność na mróz.
Agrest jest bogatym źródłem witamin: B3, B5, B6, C, E oraz A. Ponadto w owocach znajdują się: potas, magnez, wapń, mangan oraz miedź.
Agrest – właściwości popularnego owocu
Ze względu na wcześniej wymienione składniki mineralne, witaminy oraz związki bioaktywne agrest posiada szereg właściwości prozdrowotnych takich jak:
- poprawa trawienia;
- działanie przeczyszczające i moczopędne;
- wspomaganie działania narządu wzroku;
- wsparcie pracy układu nerwowego;
- działanie przeciwzapalne;
- zwiększenie produkcji żółci;
- niskokaloryczność.
Nasze propozycje deserów i ciast z agrestem
Gotów na pyszne przepisy deserowe z agrestem? Poniżej znajdziesz nasze propozycje:
- https://uwielbiam.pl/przepis/tarta-z-agrestem-i-beza – mistrzowska tarta z agrestem i bezą;
- https://uwielbiam.pl/przepis/deserki-na-upalne-letnie-przyjecie – przepyszne deserki z krakersami, kakao, śmietanką, miodem, truskawkami oraz agrestem;
- https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-agrestowe-na-czekoladowym-biszkopcie – ciasto agrestowe na czekoladowym biszkopcie
- https://uwielbiam.pl/przepis/owocowa-miska-zdrowia – owocowa miska zdrowia z kaszą jaglaną, ananasem, kiwi, szpinakiem, awokado, mlekiem kokosowym, malinami, nasionami chia oraz dżemem z kiwi i agrestem.
Życzymy pysznej agrestowej uczty!