Desery i ciasta z agrestem

Agrest to owoc bardzo lubiany. Można jeść go zarówno solo, jak i w formie dodatku do deserów czy ciast. Jeśli jesteś ciekaw przepisów z agrestem, sprawdź nasz artykuł!

Agrest, czyli porzeczka agrest

Na samym początku warto zaznaczyć, że agrest jest jedynie zwyczajową nazwą, natomiast pełna brzmi: porzeczka agrest. Wszystko w związku z tym, iż owoc ten jest blisko spokrewniony z często uprawianymi w Polsce krzewami, które posiadają czerwone, czarne bądź białe owoce.

Owoce agrestu, w zależności od odmiany (zielonej bądź czerwonej), pojawiają się między czerwcem a sierpniem. Jest on owocem, który wymaga dobrej gleby, aczkolwiek często uprawia się go w naszym klimacie, ponieważ cechuje go duża odporność na mróz.

Agrest jest bogatym źródłem witamin: B3, B5, B6, C, E oraz A. Ponadto w owocach znajdują się: potas, magnez, wapń, mangan oraz miedź.

Agrest – właściwości popularnego owocu

Ze względu na wcześniej wymienione składniki mineralne, witaminy oraz związki bioaktywne agrest posiada szereg właściwości prozdrowotnych takich jak:

  • poprawa trawienia;
  • działanie przeczyszczające i moczopędne;
  • wspomaganie działania narządu wzroku;
  • wsparcie pracy układu nerwowego;
  • działanie przeciwzapalne;
  • zwiększenie produkcji żółci;
  • niskokaloryczność.

Nasze propozycje deserów i ciast z agrestem

Gotów na pyszne przepisy deserowe z agrestem? Poniżej znajdziesz nasze propozycje:

Życzymy pysznej agrestowej uczty!

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Picture of Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!