To jedno z tych dań, które może nie wygląda, ale smakuje! Wracam do niego szczególnie w upalne dni, kiedy zwyczajnie nie mam ochoty na mięso. Pomysł na danie jest dla mnie tym bardziej cenne, ponieważ jest w pełni zbilansowane i przewinęło się u mnie w diecie u Pana Wojtka: Dietetyk – Wojtek Buczak (KLIK!)
Polecam:)
- Składniki na 4 porcje:
Składniki:
- 300 g. fasoli czerwonej konserwowej
- 560 g. ziemniaków
- 2 szklanki przecieru upomidorowego (480 g.)
- 2 łyżki oliwy (20 g.)
- Element listy
Dodatkowo:
- 3 ząbki czosnku (używam granulowanego)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pó łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
Ziemniaki obierz, pokrój w większą kostkę i ugotuj. Fasolę przepłucz pod wodą.
Na patelni podgrzej oliwę, podsmaż kmin rzymski, po chwili dodaj czosnek i pozostałe przyprawy. Zalej przecierem pomidorowym i wymieszaj. Do przygotowanego sosu dodaj ugotowane i odsączone z wody ziemniaki. Całość wymieszaj.
Pozdrawiam
I.