Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Filet drobiowy to mięso, które najczęściej przewija się w mojej kuchni spośród dziesiątek przepisów podczas diety u najlepszego dietetyka i trenera personalnego, z którym miałam przyjemność pracować – Wojtka Buczaka (KLIK!).
W tym wydaniu – zapieczona z serem i dodatkami jest prze-pyszna i dodatkowo pięknie pachnie. Zdecydowanie będę często wracać do tego przepisu 🙂
- Składniki na 4 porcje:
Składniki:
- 400 g. piersi z kurczaka lub indyka
- 80 g. suszonych pomidorów z zalewy
- 10-15 oliwek
- 2 ząbki czosnku (używam granulowanego)
- 80 g. sera koziego miękkiego
- pieprz, odrobina soli morskiej
Do jednej porcji:
- 35 g. ryżu brązowego
- 2-3 ogórki gruntowe (ok 100 g.)
- 3-4 rzodkiewki (60 g.)
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta pieprzu, soli morskiej, czosnku granulowanego
Wykonanie:
Mięso pokrój na 4 kotlety, rozbij delikatnie, posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posyp pieprzem i solą.
Rozłóż 4 większe kawałki folii aluminiowej (to konieczne, by farsz podczas pieczenia nie wyciekł). Na każdym kawałku piersi umieść odsączone z zalewy (nie trzeba płukać pod wodą) i pokrojone oliwki, na wierzchu dodaj pokruszony ser kozi i zawiń folię w sakiewki. Pod koniec pieczenia rozchyl sakiewki, by ser się zarumienił. Piecz 30 min. w 180 st. C
Smacznego!
I.