Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
To ciacho, o które chyba najczęściej pytaliście o przepis w wiadomościach 🙂 Jak się domyślacie, nie jest to wyżyna cukiernictwa, a zwyczajne szybkie, bardzo smaczne ciasto z truskawkami, w sam raz do kawy latem 🙂
- Składniki na dużą blachę 36×24 cm:
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru (220 g.)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 3 szklanki mąki tortowej (450 g.)
- 0,5 kg truskawek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Jajka utrzeć mikserem na najwyższych obrotach z cukrem i cukrem wanilinowym. Powinna powstać bardzo puszysta, jasna masa (jajka powinny potroić swoją objętość; czas ubijania zajmuje około 10 minut).
Gdy kryształki cukru znikną, należy zmniejszyć obroty miksera na najniższe i wlewać cienkim strumieniem olej do masy jajecznej, dalej miksując. Następnie stopniowo wlewać mleko, dalej miksując.
Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać ciasto, tylko do czasu połączenia się składników (nie dłużej, bo inaczej ciasto będzie mniej puszyste).
Gotową masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na wierzch ułożyć umyte i osuszone truskawki przecięciem do góry. Całość włożyć do nagrzanego do 170 st. piekarnika i piec ok 40-45 min do “suchego patyczka”.
Pozdrawiam,
I.