Pizza na kamieniu, czyli jak zrobisz prawdziwą pizzę w swoim domu (najlepszy przepis!)

Kochani! Tym razem dodaję przepis pyszną pizzę, którą zrobisz w  mgnieniu oka.  W smaku idealna, dokładnie taka, jaką zjesz w dobrej restauracji. Wypieka się znacznie szybciej, niż pizzę w opcji bez kamienia i jest od niej nieporównywalnie lepsza. To za sprawą kamienia, który po włożeniu do piekarnika imituje specjalny piec do wypieku pizzy. Dzieje się tak dzięki wysokiej temperaturze, której bez kamienia nie jesteśmy w stanie uzyskać w domowych warunkach.  Mało kto zdaje sobie sprawę z tej różnicy. Coś jednak sprawia, że potrafimy zachwycić się  smakiem pizzy. Wiele razy słyszałam, że sekret tkwi w cieście, jednak śmiało mogę powiedzieć, że najważniejszy jest sposób jego wypiekania i jestem o tym bezdyskusyjnie przekonana. Gdyby nie to – każda upieczona w domu pizza byłaby świetna, a jednak najzwyczajniej w świecie czujemy różnicę i bynajmniej nie jest to kwestia dodatków, a właśnie bazy, czyli ciasta.

Z jednej porcji zrobisz 2 duże pizze o śr. 30 cm lub 8 pizzerek.

Składniki na sos:

Dodatki na pizzę wedle uznania, u mnie są to:

Wykonanie:

Do cieplej wody dodać pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Na wierzchu wody z drożdżami może utworzyć się swego rodzaju pianka, to znak, drożdże pracują. Następnie przygotowane drożdże wlewamy do mąki, która nam pozostała wraz z solą i oliwą. Dokładnie wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dodać trochę więcej mąki lub wody, by konsystencja ciasta nam odpowiadała).  Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie kulki, wkładamy do oddzielnych misek i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

W tym czasie przygotować sos. Proporcje koncentratu i przecieru pomidorowego dostosować w zależności od konsystencji koncentratu, tak, by sos nie wyszedł zbyt rzadki.

Z wyrośnięte ciasta formujemy placek dłońmi, rozciągając ciasto (nie wałkujemy!).

 Na ciasto wykładany sos, ulubione dodatki i posypujemy startym serem. Piekarnik wraz z kamieniem w środku nagrzewamy do ok 220 st. przez 30 min i pieczemy przez ok. 7 minut.

Gotową  pizzę przełóż do piekarnika za pomocą specjalnej łopatki do pizzy lub łopatki do chleba. Nie posiadając ich, dla mnie najlepszym sposobem okazało się zsunięcie pizzy z posypanego uprzednio mąką kartonu.

Kamień do wypieku pizzy. Należy włożyć go do piekarnika, nagrzać go przez 30 min w odpowiedniej temperaturze, po czym umieścić na nim pizzę. Możecie go nabyć w stone4home (KLIK!)

Dodatkowo, na takim kamieniu można wypiekać nie tylko  pizzę, ale też zapiekanki, ciabattę, mięso, bułki czy chleb, a więc jest to absolutnie niezbędny element każdej kuchni, w której stawiamy na jakość. Nie pochłania zapachów, jest antybakteryjny, zupełnie niewymagający w utrzymaniu czystości (wystarczy umyć go pod bieżącą wodą).

Kamień możesz wykorzystać nie tylko do wypieku, ale również śmiało może posłużyć Ci jako deska do krojenia (KLIK!) – jest odporny na  zarysowania i nawet po wielu latach użytkowania będzie wyglądał wciąż tak samo pięknie 😉 Jest totalnie wielofunkcyjny! Ja swoim gościom często serwuję na nim przekąski, więc jest to produkt, który naprawdę z całego serduszka mogę Wam polecić :).

I na koniec tylko przypomnę, że granit jest kamieniem naturalnym – nie znajdziecie dwóch identycznych desek. Wzory stworzyła sama natura. Nigdy nie przestanie mnie to fascynować 🙂

W opcji  dla deski do krojenia lub na przekąski dołączane są do naklejenia silikonowe nóżki, co było dla mnie miłym zaskoczeniem.

Pozdrawiam,
Iwona

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!