Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Dziś przychodzę do Was z bardzo fajną, lekką przekąską i od razu uprzedzam, że sprawdzi się nie tylko na imprezie, ale również na co dzień, a także może być fajną opcją posiłku do pracy. Przypadnie do gustu miłośnikom buraków i prażonego słonecznika. Gdy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że są to zdecydowanie moje smaki 🙂 Polecam!
Składniki:
- 2 serki naturalne typu almette
- 2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka
- 2 garści słonecznika łuskanego
- 1-2 duże buraki gotowane/pieczone
Wykonanie:
Buraki ugotuj lub upiecz do miękkości. Możesz kupić gotowe buraki w sklepie lub na rynku – z tej opcji korzystam najczęściej. Ważne, by były duże. Serek naturalny przełóż do miseczki, dodaj do niego chrzan – ilość wedle uznania do smaku. Na suchej patelni upraż słonecznik do złocistego koloru. Gdy przestygnie dodaj do serka i całość wymieszaj. Buraki obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry (jeśli się łamią przy złożeniu na pół oznacza to że należy pokroić je cieniej. Każdy plasterek faszeruj pełną łyżeczką serka. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Pomysł zaczerpnięty od Kuchnia Adamsów.
Uprzedzając pytania: Na stole możecie zobaczyć moje ulubione jajka faszerowane suszonymi pomidorami (KLIK!) oraz
ślimaczki a’la pizzerinki (KLIK!) z gotowego spodu do pizzy (b.szybkie w wykonaniu).
Pozdrawiam!