Kochani! Przy okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych podrzucam szybki i bardzo łatwy przepis na domową ciastolinę. Barwniki do jajek obecnie znajdziecie w każdym sklepie, a pozostałe składniki z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. Po zakończeniu zabawy, ciastolinę przechowuj w szczelnym pudełku lub woreczku strunowym. Gdy po jakimś czasie trochę wyschnie – możesz zwilżyć ją wodą, by była znów elastyczna.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki soli
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- barwniki do jajek, farby lub barwniki naturalne
Opcjonalnie:
- aromat waniliowy dla zapachu
Wykonanie:
Wlać wodę do garnka i zagotować. Do wrzątku wsypać sól i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć garnek z kuchenki i do gorącej wody wlać olej i powoli, cały czas mieszając, wsypywać mąkę oraz proszek do pieczenia. Masę odstawić do przestygnięcia.
Gdy masa przestygnie na tyle, że można jej dotykać, masę dokłądnie zagniatamy. Jeśli jest za miękka, dodajemy trochę mąki, a jeśli za twarda – zwilżamy wodą. Zagniecione ciasto dzielimy na kilka części i do każdej z nich dodajemy barwnik i zagniatamy to uzyskania jednolitego koloru.