Juhu! Dziś podzielę się z Wami jednym z wielu pysznych przepisów, które stosuję na diecie. Ten obiad uwielbiam szczególnie, bo przygotowanie go jest błyskawiczne. I jest naprawdę bardzo, bardzo smaczny! Danie nie jest przeznaczone wyłącznie dla osób będących na diecie. Jest to przede wszystkim bardzo fajny pomysł na wykorzystanie batatów oraz na przygotowanie czegoś ciepłego na obiad dla zapracowanych osób lub dla leniuszków :).
- Składniki na 4 porcje:
Składniki:
- 920 g batatów (3-4 szt.)
- 160 g sera feta
- 20 g oliwy (2 łyżki)
- 80 g pomidorów suszonych z zalewy
Dodatkowo:
- szczypta pieprzu, soli, suszonego tymianku
Wykonanie:
Bataty wyszoruj i przekrój na pół wzdłuż dłuższego boku. Skrop oliwą, natrzyj solą, pieprzem i ziołami. Wyłóż na papierze do pieczenia, na wierzch połóż pokrojone suszone pomidory oraz pokruszony ser. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 30 min (w przypadku większych batatów, by były miękknie należy piec dłużej.)
Jeśli jesteście, jak ja, Pączusiami, to z całego serca polecam Wam współpracę z Panem Wojtkiem (KLIK!). Przepisy pyszne, jak widać powyżej – można najeść się do syta, zdrowo odżywiać i przede wszystkim zdrowo zgubić nadmiar wagi.
Pytacie również o granitowe deski, które ostatnio pojawiają się w mojej kuchni. Są do nabycia w sklepie stone4home (KLIK!) – użytkuję z przyjemnością i również polecam 🙂
Pozdrawiam
Iwona