Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
“Spróbuj tej przekąski! Wczoraj byli u nas goście i przynieśli coś takiego… specjalnie dla Ciebie zostawiłam, bo bardzo fajna ta przekąska, może na blogu zechcesz pokazać” – taką kochaną mam teściową! 🙂 No pewnie, że zechcę się podzielić z Wami tym pomysłem :). Przekąska pyszna, łatwa, lekka, szybka w wykonaniu. A ja zostałam fanką cykorii 🙂 Łapcie przepis i trusiajcie, bo naprawdę dobra :).
Składniki:
- 2-3 cykorie
- 2 opakowanie serka śmietankowego typu Almette
- kilka plasterków wędliny
- 3-4 rzodkiewki
- świeżo zmielony pieprz
- szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Obciąć korzeń cykorii tak, by liście same odchodziły. Cykrię posmarować serkiem śmietankowym (grubsza warstwa 1-2 łyżeczki na listek). Ułożyć pokrojoną wędlinę. zdobić startą na małych oczkach rzodkiewką. Posypać pieprzem.

Ps. Pieprz świeżo mielony moim zdaniem ma tu duże znaczenie. Jeśli nie masz młynka to włóż kilkanaście ziarenek pieprzu do woreczka foliowego i potraktuj młotkiem do ubijania mięska 🙂




Bardzo fajną opcją jest też użycie serka śmietankowego chrzanowego (lub do zwykłego serka dodaj łyżeczkę chrzanu ze słoiczka) + wędzony łosoś.

Aaaa przy okazji chwalę się swoim nowym nabytkiem na przekąski – granitową deską. Jest cudna 🙂 Stone4Home (klik!) – dziękuję! Jeszcze ją troszkę potestuję i dam Wam znać, jak sprawdza się w mojej kuchni.
Smacznego,
I.