Hej! Ciesze się, że trafiłaś na moją stronę. Zajrzyj na FB MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej 🙂
Kiedyś kieeedyś pokazywałam Wam pomysł na tortillę z serem (KILIK!), która praktycznie na każdym spotkaniu towarzyskim pojawiała się na naszym stole – uwielbialiśmy ją. Dziś natomiast przedstawię Wam ją w formie pizzy. Naprawdę smakuje jak pizza 🙂 W chwilę można wyczarować takie apetyczne cudeńko! Najlepiej smakuje na ciepło. Jedynie co mogę od siebie jeszcze dodać, to by nie przesadzić z ilością dodatków, by nie wyginała się podczas podnoszenia pod ich ciężarem.
- Składniki na jedną pizzę
Składniki:
- 2 placki tortilli
- ok 10 dag sera żółtego
- wędlina
- dodatki do wyboru (kukurydza, oliwki, suszone pomidory etc.)
Sos:
- łyżka dobrego ketchupu
- łyżka koncentratu
- szczypta: granulowanego czosnku, bazylii/oregano/papryki
Wykonanie:
Starty na małych oczkach ser rozłożyć na placku tortilli (można użyć sera w plastrach). Przykryć go drugim plackiem (gdy ser roztopi się, placki skleją się w jedną całość).
Przygotować sos: koncentrat wymieszać z ketchupem i przyprawami, rozsmarować cienką warstwę na placku.
Ułożyć wędlinę oraz wybrane dodatki, posypać niewielką ilością sera. Piec w temperaturze 180 st. do roztopienia się sera.
W tym przypadku dodałam pokrojoną w kostkę podsmażoną kiełbasę, ale można użyć wędliny w plastach). Robiłam też wersję tej pizzy z podsmażonym w przyprawie kebab-gyros mięsem z rosołu – również wyszła bardzo dobra 🙂 .
Smacznego!
I.