Ślimaczki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami

Hej! Ciesze się, że trafiłaś na moją stronę. Zajrzyj na FB MojeWłasne  (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej 🙂

Ślimaczki z ciasta francuskiego z kapustą testowałam w zeszłą sobotę. Łatwe, szybkie, smaczne i przepięknie prezentują się na  stole. Kiedyś robiłam  podobne ślimaczki a’la pizzerinki (KLIK!), i teraz ponownie złapałam bakcyla, więc planuję testować kolejne farsze. Najlepszymi podzielę się na blogu.

Składniki:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Kapustę 2-3 razy płuczemy w wodzie, porządnie odciskając z niej sok, następnie gotujemy ją chwilę we wrzątku. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na gorącym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i całość smażymy smażymy. Do pieczarek i cebuli dodajemy ugotowaną kapustę (warto ją posiekać – ja o tym zapomniałam), smażymy chwilę, dodajemy koncentrat pomidorowy i grzybowy. Doprawiamy solą, pieprzem.

Wystudzoną kapustę rozłożyć równomiernie na ciasto francuskie. Zwróć uwagę, by boki ciasta pozostały puste – w tym miejscu rolada musi się skleić.

Ciasto zwięźle zwijamy zaczynając od dłuższego boku.

Kroimy na plastry ok 2 cm, każdorazowo przecierając nóż ręcznikiem papierowym, by nie pobrudzić farszem następnego plastra.

Pokrojone plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 15-20 minut.

Smacznego!
I.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!