Hej! Ciesze się, że trafiłaś na moją stronę. Zajrzyj na FB MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej 🙂
Ślimaczki z ciasta francuskiego z kapustą testowałam w zeszłą sobotę. Łatwe, szybkie, smaczne i przepięknie prezentują się na stole. Kiedyś robiłam podobne ślimaczki a’la pizzerinki (KLIK!), i teraz ponownie złapałam bakcyla, więc planuję testować kolejne farsze. Najlepszymi podzielę się na blogu.
Składniki:
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 1 cebula
- 300 g kiszonej kapusty
- 300 g pieczarek
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- (opcjonalnie) pół małego słoiczka koncentratu grzybowego
Dodatkowo:
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę 2-3 razy płuczemy w wodzie, porządnie odciskając z niej sok, następnie gotujemy ją chwilę we wrzątku. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na gorącym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i całość smażymy smażymy. Do pieczarek i cebuli dodajemy ugotowaną kapustę (warto ją posiekać – ja o tym zapomniałam), smażymy chwilę, dodajemy koncentrat pomidorowy i grzybowy. Doprawiamy solą, pieprzem.
Wystudzoną kapustę rozłożyć równomiernie na ciasto francuskie. Zwróć uwagę, by boki ciasta pozostały puste – w tym miejscu rolada musi się skleić.
Ciasto zwięźle zwijamy zaczynając od dłuższego boku.
Kroimy na plastry ok 2 cm, każdorazowo przecierając nóż ręcznikiem papierowym, by nie pobrudzić farszem następnego plastra.
Pokrojone plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 15-20 minut.
Smacznego!
I.