Ślimaczki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami

Hej! Ciesze się, że trafiłaś na moją stronę. Zajrzyj na FB MojeWłasne  (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej 🙂

Ślimaczki z ciasta francuskiego z kapustą testowałam w zeszłą sobotę. Łatwe, szybkie, smaczne i przepięknie prezentują się na  stole. Kiedyś robiłam  podobne ślimaczki a’la pizzerinki (KLIK!), i teraz ponownie złapałam bakcyla, więc planuję testować kolejne farsze. Najlepszymi podzielę się na blogu.

Składniki:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Kapustę 2-3 razy płuczemy w wodzie, porządnie odciskając z niej sok, następnie gotujemy ją chwilę we wrzątku. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na gorącym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i całość smażymy smażymy. Do pieczarek i cebuli dodajemy ugotowaną kapustę (warto ją posiekać – ja o tym zapomniałam), smażymy chwilę, dodajemy koncentrat pomidorowy i grzybowy. Doprawiamy solą, pieprzem.

Wystudzoną kapustę rozłożyć równomiernie na ciasto francuskie. Zwróć uwagę, by boki ciasta pozostały puste – w tym miejscu rolada musi się skleić.

Ciasto zwięźle zwijamy zaczynając od dłuższego boku.

Kroimy na plastry ok 2 cm, każdorazowo przecierając nóż ręcznikiem papierowym, by nie pobrudzić farszem następnego plastra.

Pokrojone plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 15-20 minut.

Smacznego!
I.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!