Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
I jeszcze jeden przepis na solone filety, tym razem śledzie z pieczarkami i cebulką. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z tym połączeniem, ale w miarę możliwości staram się szukać nowych smaków. Tymi, które posmakowały mi, dzielę się z Tobą na blogu. Jeśli lubisz pieczarki, to ten przepis zdecydowane przypadnie Ci do gustu!
Składniki:
- 0,5 kg filetów śledziowych solonych
- 400 g pieczarek
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki dobrego ketchupu
- 3 cebule
- cukier
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
- 1 łyżka octu
Wykonanie:
Śledzie moczymy z nadmiaru soli przez kilka godzin wymieniając wodę, a następnie kroimy na mniejsze kawałki
(ok. 2 cm0. Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku.
Odstawiamy sos do wystygnięcia. Po tym czasie mieszamy go z pokrojonymi śledziami.
Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Zobacz również:
Smacznego!
I.