Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Szybka, łatwa i naprawdę bardzo smaczna sałatka. Jak nie jestem fanką winogron ani orzechów w sałatkach, tak ta zrobiła na mnie wrażenie i juz następnego dnia poprosiłam sąsiadkę o przepis 🙂
- Składniki na 1 dużą salaterkę
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- kiść czerwonych winogron
- 1 czerwona cebula
- orzechy włoskie i orzechy laskowe (garść)
- majonez
- przyprawy: szałwia, papryka słodka, sól, pieprz do smaku
- olej lub oliwa z oliwek
Wykonanie:
Oliwę wymieszać z solą, pieprzem, szałwią i papryką czerwoną. Mięso natrzeć marynatą i odstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Na godzinę przed planowanym czasem pieczenia mięso wyjąć z lodówki, by uzyskało temperaturę pokojową. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra dół). Piec przez ok. 25 minut.
Przestygniętą pierś pokroić w drobniutką kosteczkę. Dodać połówki winogron, drobno pokrojoną cebulkę, i tak samo drobno pokrojone orzechy oraz majonez. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
I.