Zbiory kawy – odkryj kilka ciekawostek na ich temat!

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Każdy wielbiciel tego czarnego trunku nie wyobraża sobie dnia bez wypicia choćby jednej filiżanki orzeźwiającego espresso czy rozpieszczającej delikatnym smakiem latte. Jednak zanim z niepozornych ziaren kawowca przygotujemy napój, muszą one przebyć długą drogę od krzewu do filiżanki. Co się dzieje z kawą po zbiorze? 

Zachwycający świat kawy

Wśród wielu odmian kawy największa popularnością cieszą się dwie – Arabika i Robusta. Pierwsza z nich charakteryzuje się intensywnym, złożonym smakiem z niewielką nutką kwasowości. Jest uprawiana głównie w Ameryce Południowej i środkowej Afryce oraz na południowych krańcach Azji, a do największych producentów tej odmiany należą Brazylia, Kolumbia, Indonezja i Etiopia. Z kolei Robusta ma znacznie głębszy i bardziej kwaskowaty smak niż Arabika, a przygotowany z niej napój zawiera więcej kofeiny. Ten rodzaj kawy, uprawianej głównie w Afryce i Indonezji, często jest dodawany do espresso, ponieważ wydobywa z niej gęstą, aromatyczną cremę. 

Nie tylko odmiana kawy ma znaczenie…

Oryginalny smak i aromat kawy jest zależny nie tylko od odmiany czy stopnia wypalenia. Decydujące znaczenie ma także miejsce uprawy oraz czynniki klimatyczne (położenie plantacji na odpowiedniej wysokości, wilgotność, opady itp.). To zaskakujące, ale to właśnie warunki klimatyczne sprawiają, że ta sama Arabika, uprawiana na różnych kontynentach, smakuje zupełnie inaczej. Kawa pochodząca z Afryki wyróżnia się średnią kwasowością, ma kremową konsystencję i lekko drzewny lub owocowy smak. Z kawowców rosnących w Ameryce Łacińskiej otrzymamy napój o złożonym aromacie i lekko orzechowej nucie. Natomiast z uprawy kawy azjatyckiej powstanie napój o małej kwasowości i delikatnie ziemistym smaku. Zanim więc zaczniemy wdrażać się w pełen niezwykłych smaków i aromatów świat kawy, warto wcześniej dobrać jej rodzaj i pochodzenie do swojego gustu. 

Czym jest zrównoważona uprawa?

Arabiki i Robusty powstają najbardziej popularne napoje na świecie, to jednak uprawy kawy wymagają szczególnej uwagi. Coraz więcej ludzi pracujących na plantacjach przeprowadza się do miast na rzecz wygodniejszego życia i większej możliwości zarobku. Plantacjom szkodzą także zmiany klimatu, niedobór wody oraz choroby, które wyniszczają cenne kawowce. Dlatego, w trosce o drzewka i opiekujących się nimi ludzi, renomowani producenci, tacy jak NESCAFÉ, starają się wspierać plantatorów i ich pracowników poprzez szkolenia, zabezpieczanie przychodów rolników a także wspieranie lokalnych społeczności. Dzięki tym zabiegom plantatorzy uczą się jak uprawiać ziemię rozwijając równocześnie jej różnorodność naturalną, potrafią przeciwdziałać wylesianiu oraz uprawiają nowe, bardziej odporne na choroby odmiany kawowców. W ten sposób możliwa jest uprawa kawy prowadzona w duchu zrównoważonego rozwoju. 

Świat kawy w naszej filiżance

Jak to się dzieje, że napój, ze skrupulatnie wyselekcjonowanych najlepszych ziaren Arabiki i Robusty trafia do naszej filiżanki? Tuż po zbiorze, z owoców oddzielana jest skórka oraz delikatna otoczka osłaniająca dwa złączone ze sobą ziarenka. Etap ten jest stale kontrolowany przez specjalistów czuwających nad jakością i dojrzałością ziaren, jeszcze zanim zostaną one przetransportowane do palarni. Kontrolerzy wraz z dostawcami dbają o to, by każde ziarno było przechowywane i pakowane zgodnie z najnowszymi standardami higieny. 

Następnie kawa trafia do fabryk, gdzie jest poddawana procesowi palenia, dzięki czemu nabiera ona bogatego smaku oraz aromatu, który tak dobrze znamy i doceniamy. Stopień palenia ma istotne znaczenie dla smaku powstałego napoju – im ziarna są ciemniejsze, tym kawa będzie bardziej intensywna, wyrazista i z większą ilością goryczki. Na tym etapie również działają specjalistyczne zespoły degustacyjne, które przeprowadzają kolejny test jakości gotowych ziaren. Dopiero po ostatnim sprawdzianie, profesjonaliści mogą zagwarantować, że kawa w naszej filiżance będzie taka jak lubimy – świeża, aromatyczna i wyjątkowa smaczna – po prostu doskonała! 

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!