Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Kruche, soczyste paluszki schabowe – w sam raz na sycącą przekąskę dla gości. Bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na gorąco :). Można przygotować w formie kotletów do obiadu lub w formie przekąski krojąc na poręczne paseczki.
- Składniki na duży talerz
Składniki:
- ok. 7 cienkich plastrów schabu
- 2 jajka
- świeży koperek i natka pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso rozbij tłuczkiem i pokrój na paski ok 3 cm szerokości.
Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj jajka z majonezem. Dodaj sok z cytryny, ok. pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dodaj drobno pokrojony koperek i natkę pietruszki. Całość wymieszaj.
Przygotowane wcześniej kawałki mięsa obtocz w marynacie i pozostaw w zamkniętym pojemniku w lodówce na kilka godzin lub na całą noc. Wyjmij z lodówki, by mięso ogrzało się. Obtocz w bułce tartej. Smaż chwilę z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kawałki mięsa ułóż na papierowym ręczniku by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego,
I.