Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Bardzo trafiona przekąska na imprezę. Mimo, że wymaga wyrobienia ciasta drożdżowego, to naprawdę, wbrew pozorom, jest szybka i łatwa. Nie mogę się doczekać, kiedy będę miała okazje ponownie je upiec. Może tym razem pokuszę się o dodanie podsmażonych pieczarek z cebulką, chociaż w tej wersji absolutnie niczego im nie brakowało 🙂
- Składniki na ok. 14 - 16 sztuk
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 niepełne szklanki ciepłej wody (nalać ok 3/4 szklanki)
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g.)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżeczki wybranych ziół (np. suszona bazylia, zioła prowansalskie, suszone pomidory)
Farsz:
- 7-8 parówek dobrej jakości
- opakowanie (150 g) sera żółtego w plastrach
- ketchup
- (opcjonalnie) koncentrat pomidorowy
- ulubione przyprawy np. bazylia/oregano/czosnek
Wykonanie:
Mąkę, drożdże, sól i cukier wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy letnią, ale nie gorącą wodę z łyżką oliwy i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części, każdy wałkujemy na duży placek. W odstępach układamy małe plasterki sera, smarujemy sosem (ketchup + 3 łyżeczki koncentratu+ zioła). Na sos układamy połowę parówki.
Zlepiamy brzegi ciasto i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 15 min.
Nadmiar ciasta można przyciąć :).
UWAGA: na blaszce rozłożyć w większych odstępach lub oddzielić je papierem do pieczenia, bo bułeczki rosną i mi się lekko posklejały 🙂
Ciasto przed pieczeniem nakłuć widelcem, by przekąski podczas pieczenia nie pękły. Można posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać dla dekoracji np. sezamem, ziarnami lub czarnuszką lub po prostu startym serem żółtym (ja pomijam ten krok).
Smacznego,
I.