Szybkie parówki w cieście drożdżowym

Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.

Bardzo trafiona przekąska na imprezę. Mimo, że wymaga wyrobienia ciasta drożdżowego, to naprawdę, wbrew pozorom, jest szybka i łatwa. Nie mogę się doczekać, kiedy będę miała okazje ponownie je upiec. Może tym razem pokuszę się o dodanie podsmażonych pieczarek z cebulką, chociaż w tej wersji absolutnie niczego im nie brakowało 🙂

Ciasto:

Farsz:

Wykonanie:

Mąkę, drożdże, sól i cukier wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy letnią, ale nie gorącą wodę z łyżką oliwy i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części, każdy wałkujemy na duży placek. W odstępach układamy małe plasterki sera, smarujemy sosem (ketchup + 3 łyżeczki koncentratu+ zioła). Na sos układamy połowę parówki.
Zlepiamy brzegi ciasto i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni  i piec ok 15 min.

Nadmiar ciasta można przyciąć :).

UWAGA: na blaszce rozłożyć w większych odstępach lub oddzielić je papierem do pieczenia, bo bułeczki rosną i mi się lekko posklejały 🙂

Ciasto przed pieczeniem nakłuć widelcem, by przekąski podczas pieczenia  nie pękły. Można posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać dla dekoracji np. sezamem, ziarnami lub czarnuszką lub po prostu startym serem żółtym (ja pomijam ten krok).

Smacznego,
I.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!