Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Dziś poczęstuję Was przepisem na kebabowe pierożki. Robiłam je w miniony weekend – przepyszne, wygodne w jedzeniu, zwłaszcza na przyjęciu, nieduże, a zarazem bardzo treściwe i sycące. Spokojnie nakarmisz nimi kilku głodomorów. 🙂 Uprzedzam, że przepis jest na sporą porcję – wyszły mi 4 talerze, czyli ok 50 sztuk. Mając na względzie, że nie będzie to jedyna przekąska na stole, myślę, że będę robiła z połowy porcji po prostu 🙂
- Składniki na ok. 50 sporych pierożków
Ciasto:
- 1 kg mąki
- szklanka (250 ml) wody
- szklanka (250 ml) mleka
- 2 jajka
- 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 40 g drożdzy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oliwy
- po płaskiej łyżeczce majeranku i bazylii
Farsz:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy do gyrosa
- 1 duża papryka
- 2 średnie cebule
- 1 większa cukinia lub 250 g pieczarek
- pół puszki kukurydzy
- 4 łyżki ketchupu
- olej lub oliwa do smażenia
Wykonanie:
Przygotować zaczyn: drożdże połączyć z cukrem, lekko ciepłą (ale nie gorącą) wodą i lekko ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Pozostałe składniki wsypać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
Wszystkie składniki na farsz pokroić w drobną kosteczkę. Pierś warto pokroić jeszcze drobniej, niż ja to zrobiłam – łatwiej jest lepić pierożki.
Mięso przyprawić przyprawą do gyrosa, podsmażyć na oliwie. (mięso możesz przygotować dzień wcześniej w marynacie).
Pokrojoną cukinię (lub pieczarki), paprykę oraz cebule poddusić na wolnym ogniu.
Na koniec dodać kurczaka, kukurydzę, keczup i przyprawy. Wystudzić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdy placek rozwałkować na ok 30 cm, z ciasta wycinać koła (użyłam największej szklanki). Na każde kółko nałożyć farsz, zlepić dokładnie brzegi.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20-25 min w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia.
Inspiracja pochodzi z internetu.
Smacznego,
I.