Kebabowe pierożki drożdżowe

Dziś poczęstuję Was przepisem na kebabowe pierożki. Robiłam je w miniony weekend – przepyszne, wygodne w jedzeniu, zwłaszcza na przyjęciu, nieduże, a zarazem bardzo treściwe i sycące. Spokojnie nakarmisz nimi kilku głodomorów. 🙂 Uprzedzam, że przepis jest na sporą porcję – wyszły mi 4 talerze, czyli ok 50 sztuk.  Mając na względzie, że nie będzie to jedyna przekąska na stole, myślę, że będę robiła z połowy porcji po prostu 🙂

Ciasto:

Farsz:

Wykonanie:

Przygotować zaczyn: drożdże połączyć z cukrem, lekko ciepłą (ale nie gorącą) wodą i  lekko ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

Pozostałe składniki wsypać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min.

Wszystkie składniki na farsz pokroić w drobną kosteczkę. Pierś warto pokroić jeszcze drobniej, niż ja to zrobiłam – łatwiej jest lepić pierożki.

Mięso przyprawić przyprawą do gyrosa, podsmażyć na oliwie. (mięso możesz przygotować dzień wcześniej w marynacie).

Pokrojoną cukinię (lub pieczarki), paprykę oraz cebule poddusić na wolnym ogniu.

Na koniec dodać kurczaka, kukurydzę, keczup i przyprawy. Wystudzić.

 Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdy placek rozwałkować na ok 30 cm, z ciasta wycinać koła (użyłam największej szklanki). Na każde kółko nałożyć farsz, zlepić dokładnie brzegi.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20-25 min w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia.

Inspiracja pochodzi z internetu.

Smacznego,
I.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!