Kebabowe pierożki drożdżowe

Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.

Dziś poczęstuję Was przepisem na kebabowe pierożki. Robiłam je w miniony weekend – przepyszne, wygodne w jedzeniu, zwłaszcza na przyjęciu, nieduże, a zarazem bardzo treściwe i sycące. Spokojnie nakarmisz nimi kilku głodomorów. 🙂 Uprzedzam, że przepis jest na sporą porcję – wyszły mi 4 talerze, czyli ok 50 sztuk.  Mając na względzie, że nie będzie to jedyna przekąska na stole, myślę, że będę robiła z połowy porcji po prostu 🙂

Ciasto:

Farsz:

Wykonanie:

Przygotować zaczyn: drożdże połączyć z cukrem, lekko ciepłą (ale nie gorącą) wodą i  lekko ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

Pozostałe składniki wsypać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min.

Wszystkie składniki na farsz pokroić w drobną kosteczkę. Pierś warto pokroić jeszcze drobniej, niż ja to zrobiłam – łatwiej jest lepić pierożki.

Mięso przyprawić przyprawą do gyrosa, podsmażyć na oliwie. (mięso możesz przygotować dzień wcześniej w marynacie).

Pokrojoną cukinię (lub pieczarki), paprykę oraz cebule poddusić na wolnym ogniu.

Na koniec dodać kurczaka, kukurydzę, keczup i przyprawy. Wystudzić.

 Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdy placek rozwałkować na ok 30 cm, z ciasta wycinać koła (użyłam największej szklanki). Na każde kółko nałożyć farsz, zlepić dokładnie brzegi.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20-25 min w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia.

Inspiracja pochodzi z internetu.

Smacznego,
I.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!