Śledzie z w sosie majonezowo-jogurtowym z chili

Hej! Ciesze się, że trafiłaś na moją stronę. Zajrzyj na FB MojeWłasne  (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej 🙂

Te śledzie pierwszy raz jadłam podczas minionego sylwestra i jako fanka śledzi wszelakich muszę przyznać, że smak mnie bardzo zaskoczył – są pikantne, ostre,  a jednocześnie przełamane odrobiną słodyczy. I chociaż staram się unikać w kuchni maggi, z wiadomych względów, to te śledzie będą wyjątkiem i myślę, że raz na jakiś czas przełamię swoją zasadę nie używania maggi w kuchni, bo naprawdę bardzo, bardzo mi posmakowały. Warte grzechu. 🙂

Składniki:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Śledzie porządnie wymoczyć, w zimnej wodzie wymieniając ją co jakiś czas (najlepiej przez cały dzień).
Cebule pokroić w piórka, posypać 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Gnieść rękami, aż puści sok, dodać łyżeczkę octu, wymieszać i odstawić na 30 minut.
Przygotować sos: w misce wymieszać majonez z jogurtem greckim, chili, 3 łyżkami maggi i łyżką cukru.  Dodać odsączoną cebulę z syropu i wymieszać.
Śledzie odsączyć, pokroić na kawałki około 2 cm. Dodać do sosu wymieszać i odstawić na około 12 godzin.

Smacznego,
I.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!