Śledzie z w sosie majonezowo-jogurtowym z chili

Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.

Te śledzie pierwszy raz jadłam podczas minionego sylwestra i jako fanka śledzi wszelakich muszę przyznać, że smak mnie bardzo zaskoczył – są pikantne, ostre,  a jednocześnie przełamane odrobiną słodyczy. I chociaż staram się unikać w kuchni maggi, z wiadomych względów, to te śledzie będą wyjątkiem i myślę, że raz na jakiś czas przełamię swoją zasadę nie używania maggi w kuchni, bo naprawdę bardzo, bardzo mi posmakowały. Warte grzechu. 🙂

Składniki:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Śledzie porządnie wymoczyć, w zimnej wodzie wymieniając ją co jakiś czas (najlepiej przez cały dzień).
Cebule pokroić w piórka, posypać 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Gnieść rękami, aż puści sok, dodać łyżeczkę octu, wymieszać i odstawić na 30 minut.
Przygotować sos: w misce wymieszać majonez z jogurtem greckim, chili, 3 łyżkami maggi i łyżką cukru.  Dodać odsączoną cebulę z syropu i wymieszać.
Śledzie odsączyć, pokroić na kawałki około 2 cm. Dodać do sosu wymieszać i odstawić na około 12 godzin.

Smacznego,
I.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!