Makaron chilli z kurczakiem – szybki obiad

Oj, nie zliczę ile razy wracałam do tego dania podczas swojej diety u najlepszego dietetyka i trenera personalnego, z którym miałam przyjemność pracować – Wojtka Buczaka (KLIK!).  Bardzo fajne, a przede wszystkim jest bardzo szybkie – w zasadzie to po prostu podsmażona pierś kurczaka z ugotowanym makaronem i posypane parmezanem. Moja (wówczas) dwulatka również chętnie zjadała, oczywiście w wersji bez chilli 🙂

  • Składniki na 4 porcje:

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka (lub indyka)
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g parmezanu
  • 1-2 papryczki chilli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • przyprawy: papryka słodka i ostra
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Makaron ugotuj al dente.
Mięso pokrój w kostkę i obtocz w przyprawach.
Obierz czosnek, papryczkę chili umyj i przekrój na pół, wyjmij pestki. Czosnek i paprykę posiekaj. Parmezan zetrzyj na drobnej tarce.

Na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i chili, następnie podsmaż mięso. Dodaj odsączony makaron, posyp serem i wymieszaj.

Do gotowego dania dodaj (lub posiekaj i posyp) świeżą natką pietruszki.

Smacznego
Iwona

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu