Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Oj, nie zliczę ile razy wracałam do tego dania podczas swojej diety u najlepszego dietetyka i trenera personalnego, z którym miałam przyjemność pracować – Wojtka Buczaka (KLIK!). Bardzo fajne, a przede wszystkim jest bardzo szybkie – w zasadzie to po prostu podsmażona pierś kurczaka z ugotowanym makaronem i posypane parmezanem. Moja (wówczas) dwulatka również chętnie zjadała, oczywiście w wersji bez chilli 🙂
- Składniki na 4 porcje:
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka (lub indyka)
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- 2 ząbki czosnku
- 60 g parmezanu
- 1-2 papryczki chilli
Dodatkowo:
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- przyprawy: papryka słodka i ostra
- natka pietruszki
Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente.
Mięso pokrój w kostkę i obtocz w przyprawach.
Obierz czosnek, papryczkę chili umyj i przekrój na pół, wyjmij pestki. Czosnek i paprykę posiekaj. Parmezan zetrzyj na drobnej tarce.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i chili, następnie podsmaż mięso. Dodaj odsączony makaron, posyp serem i wymieszaj.
Do gotowego dania dodaj (lub posiekaj i posyp) świeżą natką pietruszki.
Smacznego
Iwona