Tartaletki z pastą z groszku konserwowego

Nie wiem! Nie wiem dlaczego dopiero teraz zrozumiałam, że tartaletki  na przyjęcie to genialny pomysł. Mają ogromną zaletę  – można je upiec dzień, dwa dni wcześniej, schować w szczelnym pojemniku, a w dnu przyjęcia przygotować tylko pastę, czyli najprościej mówiąc zblendować ulubione składniki i udekorować.  Będą pojawiały się u mnie w różnych kombinacjach. Tym razem zdecydowałam się na groszek konserwowy z serkiem almette, w głowie mam jeszcze pastę z gotowanego buraka, pastę z czerwonej fasolki i kilka innych. 🙂

  • Składniki na ok. 18 tartaletek

Składniki na tartaletki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli

Składniki na pastę:

  • puszka groszku konserwowego
  • serek kremowy typu almette (połowa opakowania)
  • kiełbaska chorizo (lub inna) do dekoracji
  • czarnuszka

Wykonanie:

Mąkę, masło, jajko, i pozostałe składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Schłodzić w lodówce.  Wylepić babeczki. Można zrobić to rozwałkowując ciasto, ja robię kuleczki z ciasta i z nich wylepiam foremki). Piec w temp. 160 stopni przez ok. 20 min.

Groszek odsączyć z zalewy. Część zostawić do dekoracji, resztę  zblendować, dodać połowę serka almette, sól, pieprz do smaku.  Babeczki udekorować wedle upodobania – u mnie jest to groszek w całości, podsmażone pikntne chorizo oraz czarnuszka.

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!