Tartaletki z pastą z groszku konserwowego

Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.

Nie wiem! Nie wiem dlaczego dopiero teraz zrozumiałam, że tartaletki  na przyjęcie to genialny pomysł. Mają ogromną zaletę  – można je upiec dzień, dwa dni wcześniej, schować w szczelnym pojemniku, a w dnu przyjęcia przygotować tylko pastę, czyli najprościej mówiąc zblendować ulubione składniki i udekorować.  Będą pojawiały się u mnie w różnych kombinacjach. Tym razem zdecydowałam się na groszek konserwowy z serkiem almette, w głowie mam jeszcze pastę z gotowanego buraka, pastę z czerwonej fasolki i kilka innych. 🙂

Składniki na tartaletki:

Składniki na pastę:

Wykonanie:

Mąkę, masło, jajko, i pozostałe składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Schłodzić w lodówce.  Wylepić babeczki. Można zrobić to rozwałkowując ciasto, ja robię kuleczki z ciasta i z nich wylepiam foremki). Piec w temp. 160 stopni przez ok. 20 min.

Groszek odsączyć z zalewy. Część zostawić do dekoracji, resztę  zblendować, dodać połowę serka almette, sól, pieprz do smaku.  Babeczki udekorować wedle upodobania – u mnie jest to groszek w całości, podsmażone pikntne chorizo oraz czarnuszka.

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!