Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Nie wiem! Nie wiem dlaczego dopiero teraz zrozumiałam, że tartaletki na przyjęcie to genialny pomysł. Mają ogromną zaletę – można je upiec dzień, dwa dni wcześniej, schować w szczelnym pojemniku, a w dnu przyjęcia przygotować tylko pastę, czyli najprościej mówiąc zblendować ulubione składniki i udekorować. Będą pojawiały się u mnie w różnych kombinacjach. Tym razem zdecydowałam się na groszek konserwowy z serkiem almette, w głowie mam jeszcze pastę z gotowanego buraka, pastę z czerwonej fasolki i kilka innych. 🙂
- Składniki na ok. 18 tartaletek
Składniki na tartaletki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
Składniki na pastę:
- puszka groszku konserwowego
- serek kremowy typu almette (połowa opakowania)
- kiełbaska chorizo (lub inna) do dekoracji
- czarnuszka
Wykonanie:
Mąkę, masło, jajko, i pozostałe składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Schłodzić w lodówce. Wylepić babeczki. Można zrobić to rozwałkowując ciasto, ja robię kuleczki z ciasta i z nich wylepiam foremki). Piec w temp. 160 stopni przez ok. 20 min.
Groszek odsączyć z zalewy. Część zostawić do dekoracji, resztę zblendować, dodać połowę serka almette, sól, pieprz do smaku. Babeczki udekorować wedle upodobania – u mnie jest to groszek w całości, podsmażone pikntne chorizo oraz czarnuszka.
Smacznego!