Śledzie z suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem

Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.

Dla fanów śledzi przygotowałam dziś coś speeeecjalnego! Jako, że należę do grona osób, które śledzie mogłyby jeść każdego dnia kilka razy dziennie, to staram się szukać ciekawych, nieoczywistych połączeń smakowych. Śledzie w tej wersji z pewnością jeszcze nie raz zagoszczą na naszym stole. 

Składniki:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Śledzie wymocz w wodzie kilka godzin lub całą noc. Następnie wyjmij z wody i pokrój na niewielkie kawałki.

Na suchej patelni upraż słonecznik na złocisty kolor i przełóż do miseczki.

Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w półplasterki cebulę. Do cebuli dodaj pokrojone w kawałki suszone pomidory i 2 łyżki oleju z zalewy i łyżkę octu. Dopraw pieprzem. Gdy wszystko przestygnie  dodaj pokrojone śledzie oraz prażony słonecznik, przełóż do słoika i wstaw do lodówki na minimum kilka godzin (najlepiej na noc).

Smacznego! 🙂

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!