Przepyszna nalewka ananasowa

Przyznam, że nie jestem największą fanką nalewek, aczkooooooolwiek! Kosztowałam już wiele z nich i żadna nie smakowała mi tak bardzo jak ta –  smak ananasa jest mocno wyczuwalny  i przyjemny. Nalewka sama w sobie nie jest bardzo mocna. Do tego ma przepiękną bursztynową barwę.  Ciekawe połączenie smaków, piękny kolor – uwierzcie mi, warto spróbować i przygotować ją w domu. Polecam 🙂

Składniki:

  • 1 świeży ananas
  • 2 cytryny
  • 5 dag imbiru
  • 15-20 dag cukru
  • 1 l wódki 45%

Wykonanie:

Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Cytryny obrać tak, by nie została na nich biała gorzka warstwa skórki i pokroić je w plasterki.
Owoce wrzucić do gąsiorka razem z pokrojonym w cieniutkie plasterki imbirem, przesypując cukrem. Zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.  Gąsiorek potrząsnąć co kilka dni.

Po 2 tygodniach nalewkę przefiltrować  przez bibułę filtracyjną, rozlać do butelek, zakręcić i wynieść do piwnicy na trzy tygodnie.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu