Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Przyznam, że nie jestem największą fanką nalewek, aczkooooooolwiek! Kosztowałam już wiele z nich i żadna nie smakowała mi tak bardzo jak ta – smak ananasa jest mocno wyczuwalny i przyjemny. Nalewka sama w sobie nie jest bardzo mocna. Do tego ma przepiękną bursztynową barwę. Ciekawe połączenie smaków, piękny kolor – uwierzcie mi, warto spróbować i przygotować ją w domu. Polecam 🙂
Składniki:
- 1 świeży ananas
- 2 cytryny
- 5 dag imbiru
- 15-20 dag cukru
- 1 l wódki 45%
Wykonanie:
Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Cytryny obrać tak, by nie została na nich biała gorzka warstwa skórki i pokroić je w plasterki.
Owoce wrzucić do gąsiorka razem z pokrojonym w cieniutkie plasterki imbirem, przesypując cukrem. Zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce. Gąsiorek potrząsnąć co kilka dni.
Po 2 tygodniach nalewkę przefiltrować przez bibułę filtracyjną, rozlać do butelek, zakręcić i wynieść do piwnicy na trzy tygodnie.