Przepis na szybkie i łatwe bułki!

Dodałam dziś w relacji na facebooku zdjęcie bułeczek i wprost zasypaaaaliście mnie wiadomościami z prośbą o przepis! i voilà! Jest! Prościutki, szybki, bułeczki miękkie, w smaku nie przypominają tych ze sklepu. Moim domownikom baaardzo posmakowały.  Specjalnie wstrzymywałam się z dodaniem przepisu, by upiec je jeszcze raz i sprawdzić, czy na pewno, ale to na pewno przepis jest dobry i mogę go polecić z czystym sumieniem.

Wcześniej piekłam bułki z innego przepisu – za pierwszym razem wyszły ładne, ale praktycznie nie wyrosły i były bardzo przeciętne w smaku. Za drugim razem wyszły już dosłownie kamienie.  Także przepis odpuściłam (chociaż innym bułeczki z tego przepisu o zgrozo wychodziły), ale cóż, masterem drożdżowym nie jestem i skłaniam się raczej ku takim przepisom, można powiedzieć, dla laików, czyli dla mnie :).

  • Składniki na ok. 10 bułek

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oleju
  • 300 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać do pozostałych składników i wyrobić ciasto.  Uformować bułeczki, odczekać, aż wyrosną ok 15 min i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 min. w 200 stopniach.

Przedziałkę na bułkach robię po ich wyrośnięciu obsypanym mąką nożem.

Uprzedzając pytania – mimo sporej ilości użytych drożdży, nie czuć ich w smaku.

Bułeczki na drugi dzień są tak samo świeże, jak po upieczeniu. Nie wiem jak po dwóch dniach, bo dość szybko u nas znikają. Nie testowałam też tego przepisu na suchych drożdżach. Gdy upiekę – dam znać! 🙂

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu