Przepis na szybkie i łatwe bułki!

Dodałam dziś w relacji na facebooku zdjęcie bułeczek i wprost zasypaaaaliście mnie wiadomościami z prośbą o przepis! i voilà! Jest! Prościutki, szybki, bułeczki miękkie, w smaku nie przypominają tych ze sklepu. Moim domownikom baaardzo posmakowały.  Specjalnie wstrzymywałam się z dodaniem przepisu, by upiec je jeszcze raz i sprawdzić, czy na pewno, ale to na pewno przepis jest dobry i mogę go polecić z czystym sumieniem.

Wcześniej piekłam bułki z innego przepisu – za pierwszym razem wyszły ładne, ale praktycznie nie wyrosły i były bardzo przeciętne w smaku. Za drugim razem wyszły już dosłownie kamienie.  Także przepis odpuściłam (chociaż innym bułeczki z tego przepisu o zgrozo wychodziły), ale cóż, masterem drożdżowym nie jestem i skłaniam się raczej ku takim przepisom, można powiedzieć, dla laików, czyli dla mnie :).

Składniki:

Wykonanie:

Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać do pozostałych składników i wyrobić ciasto.  Uformować bułeczki, odczekać, aż wyrosną ok 15 min i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 min. w 200 stopniach.

Przedziałkę na bułkach robię po ich wyrośnięciu obsypanym mąką nożem.

Uprzedzając pytania – mimo sporej ilości użytych drożdży, nie czuć ich w smaku.

Bułeczki na drugi dzień są tak samo świeże, jak po upieczeniu. Nie wiem jak po dwóch dniach, bo dość szybko u nas znikają. Nie testowałam też tego przepisu na suchych drożdżach. Gdy upiekę – dam znać! 🙂

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!