Przepis na aromatyczne pierniczki, które zachwycą cię smakiem!

Pierniki to ciastka wyjątkowe, ponieważ wyróżniają się intensywnym zapachem i korzennym smakiem. Choć zazwyczaj kojarzą nam się ze świętami, warto przygotowywać je również bez okazji. Ot tak, po prostu, jako dodatek do kawy albo słodką przekąskę do podróży czy pracy. Poznaj sprawdzone przepisy na pyszne i pachnące pierniczki, które posmakują nie tylko tobie, lecz także twoim bliskim i znajomym.

Czym różnią się pierniki od innych ciastek?

Głównymi składnikami ciasta na pierniki jest mąka, miód, tłuszcz oraz charakterystyczne w smaku przyprawy (cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, anyż i inne). To one właśnie nadają ciastu ciemnobrązowy kolor oraz charakterystyczny korzenny smak. Od ostrych przypraw wywodzi się też ich nazwa, bo „pierny” oznaczało dawniej „pieprzny”, czyli dobrze doprawiony. Użyte w cieście przyprawy sprawiają również, że pierniki mogą być przechowywane tygodniami i tak nie stracą swoich walorów smakowych i urzekającego zapachu.

Najbardziej znane, czyli pierniki świąteczne, przygotowuje się odpowiednio wcześniej przed Bożym Narodzeniem (nawet kilka tygodni), by zdążyły zmięknąć. A dlaczego pierniki są twarde zaraz po upieczeniu? Ponieważ ciasto, z którego są przygotowywane, jest dość zbite. Zbyt twarde pierniki można zamknąć w pudełku wraz z połówką jabłka albo kawałkiem chleba, wówczas po kilku dniach ciastka przejmą od nich nieco wilgoci i zmiękną.

Jeśli zależy ci na szybkim przygotowaniu pierników, sprawdź przepisy, w których dzięki dodatkowym składnikom będą one mięciutkie i smaczne zaraz po upieczeniu.

Sprytny sposób na miękkie pierniczki

Do zrobienia pierniczków, które zaraz po upieczeniu będą rozpływać się w ustach, przygotuj: 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki miodu, ¾ szklanki cukru pudru, opakowanie przyprawy do piernika, łyżeczkę spulchniacza (np. Proszek do pieczenia WINIARY), czubatą łyżkę masła, jajko oraz 25 g świeżych drożdży. Przesianą na stolnicę mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Przelej do garnuszka miód, rozpuść go wraz z przyprawą do piernika i powoli przelej do mąki. Zacznij wyrabiać ciasto, dodając do niego również resztę składników, w tym drożdże bez przygotowywania rozczynu. Z rozwałkowanego na grubość około 5 mm ciasta wykrawaj ciasteczka, które następnie układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pamiętaj o zachowaniu odległości (2 cm) pomiędzy ciasteczkami, ponieważ pod wpływem proszku do pieczenia i drożdży powinny nieco urosnąć. Pierniczki piecz przez około 15 min i w 190°C. Ostudzone udekoruj według uznania lukrem, polewą bądź kolorowymi posypkami.

Aromatyczne pierniczki z miodem

Przyrządzone według tego przepisu pierniczki są słodkie i cudownie pachną miodem. A czego potrzebujesz, aby je upiec? Opakowania cukru wanilinowego, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 2 szklanek mąki, jajka, 2 łyżek margaryny i gęstej śmietany, 3 łyżek sztucznego miodu, pół szklanki cukru, 2 łyżek kakao oraz 3 łyżeczek przyprawy do piernika.

Do przesianej na stolnicy mąki wraz z proszkiem do pieczenia dodaj schłodzoną i posiekaną margarynę, kakao, cukry oraz przyprawę do piernika. Ręką delikatnie zamieszaj mąkę, dodając pozostałe składniki. Wyrób jednolite, gładkie ciasto. Następnie rozwałkuj je dość cienko i wycinaj małymi foremkami ciasteczka. Gotowe pierniki wyłóż na papier do pieczenia i umieść w nagrzanym do 180°C piekarniku na około 12 min.

Oryginalne pierniczki z mąki żytniej

Idealną przekąską do szkoły czy pracy są żytnie pierniczki z dodatkiem skórki pomarańczy. Aromat owocu połączony z zapachem korzennych przypraw nada ciasteczkom egzotycznej nuty. Do przygotowania tych pysznych ciasteczek potrzebujesz: 50 dag mąki żytniej, 2 szklanek miodu, 50 ml spirytusu, startej skórki pomarańczowej, łyżeczkę sody oczyszczonej oraz opakowania przyprawy do piernika.

Mąkę żytnią wsyp na patelnię i upraż. W garnuszku rozpuść miód, dodaj do niego spirytus oraz skórkę pomarańczową, a następnie wymieszaj i przelej do mąki. Dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto przez pół godziny. Kiedy będzie już gładkie i jednolite, rozwałkuj je na cienko. Następnie foremkami wykrawaj ciasteczka. Piecz w 180°C przez około 30 min. Ostudzone możesz udekorować polewą lub kolorowym lukrem. Takie pyszne i pachnące pomarańczami pierniczki na pewno szybko staną się ulubioną przekąską nie tylko dla ciebie, lecz także dla twoich bliskich i znajomych.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu