Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Jeszcze jedna lekka przekąska dołącza do mojej sporej już kolekcji propozycji na szybkie, łatwe i smaczne przekąski na każdą kieszeń (klik!).
Poza tym, że jest naprawdę szybka w wykonaniu, to i smaczna i dość bezpieczna – pokuszą się o nią nawet goście, którzy szczególnie dbają o linię.
Skłądniki:
- 2-3 podłużne czerwone papryki
- 2 serki śmietankowe typu almette
- (opcjonalnie) szczypiorek lub ulubione zioła
Wykonanie:
Ważne, żeby wybrać stosunkowo proste papryki. Wtedy znacznie łatwiej będzie wypełnić je serkiem.
Serek przełożyć do miseczki i dobrze wymieszać. Można dodać ulubione zioła. Paprykę umyć, obciąć szerszą końcówkę papryki i nałożyć farsz małą łyżeczką.
Im bardziej gęsty jest serek, tym lepiej kroi się później paprykę. Polecam serek Almette lub z Piątnicy.
Jeśli chcesz umyć paprykę od wewnątrz, pamiętaj, by dobrze ją osuszyć, by serek nie wyślizgiwał się po przekrojeniu.
Po każdym przekrojeniu papryki dobrze jest przetrzeć nóż z pozostałości serka (dla estetyki, by nie brudzić serkiem kolejnego kawałka).
Jeśli szukasz innych, różnie szybkich i łatwych przekąsek na przyjęcie lub na co dzień, koniecznie zajrzyj TUTAJ (klik!).
Smacznego
Iwona