Pyszna zupa gołąbkowa

Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.

Zupa, która zaskoczyła mnie nie tylko nazwą, bo nigdy wcześniej nie słyszałam o zupie gołąbkowej, ale i smakiem. Rzeczywiście jest podobna do gołąbków,  i zdecydowanie wolę wersję zupy, niż gołąbków w kapuście ze względu na szybkość i łatwość w przygotowaniu. Zupa przy każdym podgrzaniu jest coraz bardziej gęsta, zwłaszcza, jeśli dodasz ryż. Gdy się kończyła, przypominała bardziej  bigos o smaku gołąbków, ale fakt faktem, jest PRZEPYSZNA!  Z pewnością będę ją przygotowywała jeszcze nie raz. 🙂

Składniki:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Mięso mielone podsmażyć na patelni  na łyżce oleju dodając płaską łyżkę soli i cukru, a także majeranek i słodką paprykę. Odstawić na bok.

Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować.
W dużym garnku na łyżce oleju zeszklić cebulę. Następnie zalać ją bulionem lub wodą, dodać pokrojoną marchewkę, kapustę, ziele angielskie, liście laurowe. i chwilę gotować.
Gdy warzywa zmiękną, wsypać ryż (ryż można pominąć lub ugotować oddzielnie), dodać pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy i przygotowane wcześniej mięso mielone. Gotować ok 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jeśli tak samo jak ja, nie lubisz robić gołąbków w wersji klasycznej, polecam Ci również genialny przepis na gołąbki bez zawijania (z kapustą w środku) (KLIK!)

Smacznego
Iwona

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!