Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Zupa, która zaskoczyła mnie nie tylko nazwą, bo nigdy wcześniej nie słyszałam o zupie gołąbkowej, ale i smakiem. Rzeczywiście jest podobna do gołąbków, i zdecydowanie wolę wersję zupy, niż gołąbków w kapuście ze względu na szybkość i łatwość w przygotowaniu. Zupa przy każdym podgrzaniu jest coraz bardziej gęsta, zwłaszcza, jeśli dodasz ryż. Gdy się kończyła, przypominała bardziej bigos o smaku gołąbków, ale fakt faktem, jest PRZEPYSZNA! Z pewnością będę ją przygotowywała jeszcze nie raz. 🙂
- Składniki na duży garnek zupy:
Składniki:
- 500-700 g mięsa mielonego (z szynki lub z łopatki)
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- pół małej główki kapusty (ok 700 g)
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g (torebka) ryżu
- (opcjonalnie) śmietanka 30% do zabielenia
Dodatkowo:
- 2,5 l bulionu lub wody
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: 1 płaska łyżka soli i cukru, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 płaskie łyżki słodkiej papryki, łyżka majeranku, sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso mielone podsmażyć na patelni na łyżce oleju dodając płaską łyżkę soli i cukru, a także majeranek i słodką paprykę. Odstawić na bok.
Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować.
W dużym garnku na łyżce oleju zeszklić cebulę. Następnie zalać ją bulionem lub wodą, dodać pokrojoną marchewkę, kapustę, ziele angielskie, liście laurowe. i chwilę gotować.
Gdy warzywa zmiękną, wsypać ryż (ryż można pominąć lub ugotować oddzielnie), dodać pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy i przygotowane wcześniej mięso mielone. Gotować ok 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeśli tak samo jak ja, nie lubisz robić gołąbków w wersji klasycznej, polecam Ci również genialny przepis na gołąbki bez zawijania (z kapustą w środku) (KLIK!)
Smacznego
Iwona