Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Kolejne z dań, które przewinęło się u mnie spośród dziesiątek przepisów podczas ponad rocznej diety u najlepszego dietetyka i trenera personalnego, z którym miałam przyjemność pracować – Wojtka Buczaka (KLIK!). Poniższe gramatury są na dwie porcje. Ja przygotowuję zawsze z podwójnej porcji, czyli na 4 posiłki.
- Składniki na 2 porcje:
Składniki:
- 100 g makaronu pełnoziarnistego
- 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
- kilka pomidorków koktajlowych
- 130 g (kulka) mozarella light
- 40 g szyki parmeńskiej (lub szwardzwaldzkiej)
- 200 g piersi z kurczaka (lub indyka)
- pół cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- łyżeczka oliwy do smażenia
- pieprz, bazylia, oregano, tymianek, opcjonalnie gałązka rozmarynu
- Element listy
Wykonanie:
Makaron ugotuj trochę krócej, niż określony czas na opakowaniu.
Mięso pokrój w kostkę i przypraw ulubionymi ziołami.
Jeżeli używasz świeżej fasolki gotuj ją chwilę na parze lub w lekko osolonej wodzie
(mrożonej nie trzeba).
Na patelni na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz pokrojoną w paski szynkę i mięso, cały czas mieszając.
Wyłącz gaz i dodaj makaron, fasolkę oraz pomidorki i startą na tarce mozzarellę.
Dopraw wszystko pieprzem i pozostałymi przyprawami.
Wymieszaj składniki, włącz gaz i przykryj patelnię przykrywką
Duś około 15min, aż ser się roztopi
Smacznego
Iwona