Zapiekanka makaronowa z patelni

Kolejne z dań, które przewinęło się u mnie spośród dziesiątek przepisów podczas ponad rocznej diety u najlepszego dietetyka i trenera personalnego, z którym miałam przyjemność pracować – Wojtka Buczaka (KLIK!). Poniższe gramatury są na dwie porcje. Ja przygotowuję zawsze z podwójnej porcji, czyli na 4 posiłki.

  • Składniki na 2 porcje:

Składniki:

  • 100 g makaronu pełnoziarnistego
  • 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 130 g (kulka) mozarella light
  • 40 g szyki parmeńskiej (lub szwardzwaldzkiej)
  • 200 g piersi z kurczaka (lub indyka)
  • pół cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku

Dodatkowo:

  • łyżeczka oliwy do smażenia
  • pieprz, bazylia, oregano, tymianek, opcjonalnie gałązka rozmarynu
  • Element listy

Wykonanie:

Makaron ugotuj trochę krócej, niż określony czas na opakowaniu.
Mięso pokrój w kostkę i przypraw ulubionymi ziołami.
Jeżeli używasz świeżej fasolki gotuj ją chwilę na parze lub w lekko osolonej wodzie
(mrożonej nie trzeba).
Na patelni na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz pokrojoną w paski szynkę i mięso, cały czas mieszając.
Wyłącz gaz i dodaj makaron, fasolkę oraz pomidorki i startą na tarce mozzarellę.
Dopraw wszystko pieprzem i pozostałymi przyprawami.
Wymieszaj składniki, włącz gaz i przykryj patelnię przykrywką
Duś około 15min, aż ser się roztopi

Smacznego
Iwona

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!