Pierś duszona w suszonych pomidorach i mozzarelli

Kolejne z dań, które przewinęło się u mnie spośród dziesiątek przepisów podczas ponad rocznej diety u najlepszego dietetyka i trenera personalnego, z którym miałam przyjemność pracować – Wojtka Buczaka (KLIK!). Uwielbiam suszone pomidory, więc z pewnością posmakuje wszystkim, którzy też są ich miłośnikami. Danie łatwiutkie, szybkie. Co najważniejsze – mięso nie jest suche, a soczyste i do tego wygląda bardzo apetycznie. Polecam! Poniższe gramatury są na dwie porcje. Ja przygotowuję zawsze z podwójnej porcji, czyli na 4 posiłki.

  • Składniki na dwie porcje:

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka (lub indyka)
  • 80 g pomidorów suszonych z zalewy
  • 130 g (kulka) mozzarelli light
  • pół cebuli
  • 100 g jogurtu typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku

Dodatkowo:

  • 10 g (łyżka) oliwy
  • pieprz, opcjonalnie sół morska
  • pół łyżeczki papryki ostrej w przyprawie

Do jednej porcji:

  • 35 g ryżu brązowego/kaszy gryczanej/komosy ryżowej
  • świeże warzywa do wyboru (max 250 g)

Wykonanie:

Mięso pokrój na plastry, oprósz pieprzem i solą.

Na rozgrzanej oliwie podsmaż lekko z każdej strony, zdejmij z patelni. Na tej samej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.

Pomidory odsącz z zalewy, osiekaj i dodaj na patelnię wraz z papryką w proszku. Następnie ponownine włóż mięso i duś pod przykryciem, aż będzie miękkie.

Pod koniec dodaj startą mozarellę i delikatnie wymieszaj z jogurtem.

Smacznego
Iwona

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!