Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Kolejne z dań, które przewinęło się u mnie spośród dziesiątek przepisów podczas ponad rocznej diety u najlepszego dietetyka i trenera personalnego, z którym miałam przyjemność pracować – Wojtka Buczaka (KLIK!). Uwielbiam suszone pomidory, więc z pewnością posmakuje wszystkim, którzy też są ich miłośnikami. Danie łatwiutkie, szybkie. Co najważniejsze – mięso nie jest suche, a soczyste i do tego wygląda bardzo apetycznie. Polecam! Poniższe gramatury są na dwie porcje. Ja przygotowuję zawsze z podwójnej porcji, czyli na 4 posiłki.
- Składniki na dwie porcje:
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka (lub indyka)
- 80 g pomidorów suszonych z zalewy
- 130 g (kulka) mozzarelli light
- pół cebuli
- 100 g jogurtu typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- 10 g (łyżka) oliwy
- pieprz, opcjonalnie sół morska
- pół łyżeczki papryki ostrej w przyprawie
Do jednej porcji:
- 35 g ryżu brązowego/kaszy gryczanej/komosy ryżowej
- świeże warzywa do wyboru (max 250 g)
Wykonanie:
Mięso pokrój na plastry, oprósz pieprzem i solą.

Na rozgrzanej oliwie podsmaż lekko z każdej strony, zdejmij z patelni. Na tej samej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.

Pomidory odsącz z zalewy, osiekaj i dodaj na patelnię wraz z papryką w proszku. Następnie ponownine włóż mięso i duś pod przykryciem, aż będzie miękkie.

Pod koniec dodaj startą mozarellę i delikatnie wymieszaj z jogurtem.





Smacznego
Iwona