Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Tym razem za uprzejmością dietetyka i trenera personalnego (KLIK!), podzielę się z Wami bardzo fajnym pomysłem na sałatkę, którą, będąc pod okiem Pana Wojtka miałam w propozycji na kolację. Dla mnie to połączenie smaków jest fenomenalne. Często przygotowuję ją również mężowi do pracy.
- Składniki na 1 porcję:
Składniki:
- 1 burak (100 g.) - można użyć gotowyc ugotowanych, pakowanych hermetycznie
- 85 g. chudego twarogu
- 40 g. sera feta (chudy lub półtłusty)
- sałata (dowolny rodzaj i iość lub świeży szpinak/rukola)
Marynata:
- 1 łyżka oliwy (10 g.)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
- (opcjonalnie) 1-2 ząbki czosnku - ja używam granulowanego, w przyprawie
Wykonanie:
Buraka pokrój w kostkę, ser biały rozkrusz, pokrój fetę. Dodaj oliwę, musztardę, ocet i czosnek. Wymieszaj.
Jest to uproszczony sposób na podanie tego dania, który ja stosuję, by łatwiej było zapakować porcję w pojemnik. Na samym dole pod zdjęciami załączam oryginalny przepis.
Przy okazji przypominam o niezawodnym sposobie na szybkie pokrojenie fety 🙂
Oryginalny przepis:
Buraka wyszoruj pod zimną wodą lub obierz ze skórki. Wysusz i wymocz w marynacie. Wymieszaj oliwę, posiekany czosnek, łyżkę octu balsamicznego i łyżeczkę musztardy. Obtoczonego marynatą buraka zawiń w folię i wrzuć do piekarnika na 60-90 min i piecz w temperaturze 180 st. Sprawdź wbijając widelec, czy jest upieczony. Pozostaw do ostygnięcia i pokrój na cienkie plastry. Opłucz sałatę, na wierzch połóż buraki i posyp pokruszonymi twarogiem i fetą.
UWAGA: Buraka nie trzeba koniecznie piec. Można użyć już gotowego i wymieszać go z marynatą i posypać twarogiem i fetą.
Smacznego,
Iwona