Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Kolejne z dań, które przewinęło się u mnie spośród dziesiątek przepisów podczas ponad rocznej diety u najlepszego dietetyka i trenera personalnego, z którym miałam przyjemność pracować – Wojtka Buczaka (KLIK!). Bardzo fajne i szybkie w przygotowaniu danie.
- Składniki na 4 porcje:
Składniki:
- 400 g. piersi z kurczaka (lub indyka)
- 4 plastry szybki parmeńskiej lum szwardzwalckiej (ok. 20 g na jedną roladkę)
- 1/3 bałażana (ok. 80 g.)
- 1/3 cukinii (ok. 120 g.)
- 10 pomidorków koktajlowych (lub 2 pomidory)
- 2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz
- 20 g (2 łyżki) oliwy
Do jednej porcji:
- 35 g ryżu basmatti / kaszy jaglanej / gryczanej / komosy ryżowej
Wykonanie:
Pierś pokrój na 4 części. Lekko rozbij tłuczkiem.
Z oliwy, przypraw i przeciśniętego przez praskę czosnku zrób marynatę i natrzyj nią mięso.
Kawałki mięsa zawiń w szynkę i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Cukinię i bakłażana pokrój w półkciężyce, i razem z pokrojonymi pomidorkami ułóż pomiędzy kawałkami mięsa. Całość oprósz jeszcze przyprawami i pieprzem.
Piecz w 200 st. przez 20 minut (u mnie dochodzi po 30-40 minutach), aż mięso będzie upieczone.
Wszystkie produkty znajdziesz w lidlu.
Smacznego,
Iwona