Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Kolejne z dań, które przewinęło się u mnie spośród dziesiątek przepisów podczas ponad rocznej diety u najlepszego dietetyka i trenera personalnego, z którym miałam przyjemność pracować – Wojtka Buczaka (KLIK!). Totalnie nie smakuje jak danie FIT, a jak typowo domowy, pyszny obiad. Nawet mąż ostatnio stwierdził, że “to jest naprawdę bardzo dobre”, więc cóż ja więcej mogę dodać? Może to, że wykonuje się łatwo, jedynie trzeba doliczyć dodatkowy czas na krojenie warzyw.
- Składniki na 4 porcje:
Składniki:
- 600 g schabu wieprzowego
- 2 kolorowe papryki (ok. 450g)
- 1 średnia cukinia (ok. 400 g)
- 3 małe marchewki (ok. 130g)
- 100 g sera koziego (lub fety)
- po jednej łyżeczce: suszonego tymianku, estragonu, oregano
Dodatkowo:
- 2 łyżki oliwy (20 g) do smażenia
- świeża natka pietruszki
- sól morska, pieprz
Wykonanie:
Mięso pokrój na plastry, rozbij lekko tłuczkiem. Na patelni rozgrzej oliwę (łyżkę), podsmaż z obu stron przez ok 10 min posypując przyprawami.
Przygotuj warzywa: paprykę pokrój w kostkę, a marchewkę i cukinię w talarki.
Na oddzielnej patelni również rozgrzej oliwę (drugą łyżkę), wrzuć na nią paprykę i marchewkę, podsmażaj ok. 10-15 min, a następnie dodaj cukinię i smaż, aż warzywa się zarumienią.
Podsmażone warzywa i mięso połącz ze sobą i przełóż do foremek do zapiekania lub naczynia żaroodpornego. Piecz przez 30-40 min. w 180 st.
15 min. przed końcem pieczenia na wierzch wyłóż kawałki sera koziego/fety.
Smacznego
Iwona