Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Testowałam wiele różnych przepisów na muffinki i albo były smaczne, ale wizualnie średnio wyrastały, albo wyrastały, ale smak był przeciętny, aż w końcu udało mi się znaleźć taki przepis, do którego będę chętnie wracała. Babeczki są smaczne, ślicznie wyrastają i pięknie pachną. Polecam 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco i widzieć wszystkie nowe wpisy, polub mnie na Facebook (KLIK!).
- Składniki na 12 babeczek:
Składniki:
- 300 g mąki
- 120 g cukru
- 110 g masła lub margaryny
- 200 ml kefiru
- 2 jajka
- 1 cukier wanilinowy
Dodatkowo:
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- aromat śmietankowy (opcjonalnie, ok. pół fiolki)
Wykonanie:
Wymieszaj w misce suche składniki: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj mokre składniki – jajka, masło/margarynę oraz kefir. Całość wymieszaj łyżką, ale niezbyt długo – ciasto powinno być grudkowate.
Przełóż łyżeczką do bibułek na muffinki lub bezpośrednio do wysmarowanej tłuszczem formy (blaszki). Piecz ok 20 min w 200 st. do suchego patyczka. (piekę z termoobiegiem)
Przestygnięte muffinki posyp cukrem pudrem/ polej polewą czekoladową lub lukrem.
Polewę czekoladową zrobiłam z margaryny z dodatkiem cukru, mleka i kakao Z TEGO PRZEPISU (klik!)
Jeśli chcesz przygotować lukier, wystarczy, że w miseczce wymieszasz jedno surowe białko z ok. 200 g cukru pudru (im więcej cukru pudru dodasz, tym lukier będzie miał bardziej biały kolor).
Czasami piekę muffinki z nadzieniem: z kostką czekolady lub budyniem. Do przygotowania budyniu dodaję mniej mleka, niż producent zaleca na opakowaniu (przykładowo zamiast 0.5 l mleka, dodaję 300 ml), by budyń był bardziej gęsty.
Do bibułek wkładam łyżeczką ciasto babeczkowe, następnie kostkę czekolady lub łyżeczkę budyniu i pozostałym ciastem przykrywam nadzienie.
Przy okazji: Jeśli zaraz po ugotowaniu, przykryjesz gorący budyń folią, nie będzie miał korzucha. Dzięki temu cały przygotowany budyń wykorzystasz do nadzienia babeczek lub do innych wypieków.
Smacznego
Iwona