Fit: Faszerowana tortilla meksykańska

Jeden z najłatwiejszych i najszybszych przepisów z diety, rozpisanej przez najlepszego dietetyka, z którym miałam przyjemność pracować – P. Wojtka Buczaka (KLIK!)  jest tortilla meksykańska. To danie, które po pierwsze – robi się błyskawicznie, a po drugie – nigdy mi się nie znudziło i nie przejadło. Bardzo chętnie powracam do tego przepisu.  Podane gramatury dostosowane są do mojego indywidualnego jadłospisu, więc jeśli Twoim celem jest redukcja wagi, to z doświadczenia namawiam Cię do skorzystania z umiejętności profesjonalisty w tym fachu. Natomiast! Jestem w stanie dać Ci gwarancję, że po takim daniu będziesz czuła się znacznie lepiej i lżej, niżeli po tradycyjnym obiedzie.

  • Składniki na dwie porcje:

Składniki:

  • 200 g zmielonej piersi kurczaka/indyka
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 40 g (2 łyżki) kukurydzy konserwowej
  • 80 g (4 łyżki) czerwonej fasoli konserwowej
  • 130 g (kulka) mozarelli light
  • 2 placki tortilli pełnoziarnistej (kupuję w Lidlu)

Dodatkowo:

  • 10 g (łyżka) oliwy do smażenia
  • oregano, papryka słodka, granulowanylub świeży czosnek, sól morska (wedle uznania)

Wykonanie:

Na oliwie podsmaż mięso z przeciśnietym przez praskę czosnkiem. Pomidory z puszki zmiksuj, a następnie dodaj do mięsa wraz z kukurydzą, fasolą i przyprawami.

Całość duś pod przykryciem ok 15 min.

Na placek tortilli wyłóż farsz, posyp startą mozarellą (również kupuję w Lidlu)  i zwiń.

Gotową tortillę opcjonalnie można zapiec w piekarniku przez 15 min w 170 st.

Smacznego
Iwona

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu