Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Jeden z najłatwiejszych i najszybszych przepisów z diety, rozpisanej przez najlepszego dietetyka, z którym miałam przyjemność pracować – P. Wojtka Buczaka (KLIK!) jest tortilla meksykańska. To danie, które po pierwsze – robi się błyskawicznie, a po drugie – nigdy mi się nie znudziło i nie przejadło. Bardzo chętnie powracam do tego przepisu. Podane gramatury dostosowane są do mojego indywidualnego jadłospisu, więc jeśli Twoim celem jest redukcja wagi, to z doświadczenia namawiam Cię do skorzystania z umiejętności profesjonalisty w tym fachu. Natomiast! Jestem w stanie dać Ci gwarancję, że po takim daniu będziesz czuła się znacznie lepiej i lżej, niżeli po tradycyjnym obiedzie.
- Składniki na dwie porcje:
Składniki:
- 200 g zmielonej piersi kurczaka/indyka
- 200 g pomidorów z puszki
- 40 g (2 łyżki) kukurydzy konserwowej
- 80 g (4 łyżki) czerwonej fasoli konserwowej
- 130 g (kulka) mozarelli light
- 2 placki tortilli pełnoziarnistej (kupuję w Lidlu)
Dodatkowo:
- 10 g (łyżka) oliwy do smażenia
- oregano, papryka słodka, granulowanylub świeży czosnek, sól morska (wedle uznania)
Wykonanie:
Na oliwie podsmaż mięso z przeciśnietym przez praskę czosnkiem. Pomidory z puszki zmiksuj, a następnie dodaj do mięsa wraz z kukurydzą, fasolą i przyprawami.
Całość duś pod przykryciem ok 15 min.
Na placek tortilli wyłóż farsz, posyp startą mozarellą (również kupuję w Lidlu) i zwiń.
Gotową tortillę opcjonalnie można zapiec w piekarniku przez 15 min w 170 st.
Smacznego
Iwona