Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Jeden z najłatwiejszych i najszybszych przepisów z diety, rozpisanej przez najlepszego dietetyka, z którym miałam przyjemność pracować – P. Wojtka Buczaka (KLIK!) są roladki schabowe. To danie, które po pierwsze – długo zachowuje świeżość w lodówce, a po drugie – nigdy mi się nie znudziło i nie przejadło. Bardzo chętnie powracam do tego przepisu. Podane gramatury dostosowane są do mojego indywidualnego jadłospisu, więc jeśli Twoim celem jest redukcja wagi, to z doświadczenia namawiam Cię do skorzystania z umiejętności profesjonalisty w tym fachu. Natomiast! Jestem w stanie dać Ci gwarancję, że po takim daniu będziesz czuła się znacznie lepiej i lżej, niżeli po tradycyjnym obiedzie.
Jeśli chcesz być na bieżąco i widzieć wszystkie nowe wpisy, polub mnie na Facebook (KLIK!).
- Składniki na 4 porcje:
Składniki:
- 600 g schabu (po 150 g na każdą roladkę)
- 160 g sera feta (chudy lub półtłusty)
- ogórek średniej wielkości
- kilka gałązek mięty
- pół cebuli
- ząbek czosnku
Dodatkowo:
- łyżka oliwy do smażenia
- średnia marchewka
Do każdej roladki:
- max 250 g świeżych warzyw (+opcjonalnie łyżka jogurtu naturalnego, przykład: pomidory/ogórki + cebulka/szczypior + łyżka jogurtu). Konfiguracje warzyw są dowolne
- 1 łyżeczka oleju lnianego
Wykonanie:
Mięso pokrój na grubsze plastry, rozbij tłuczkiem.
Fetę rozgnieć widelcem, dodaj pokrojoną w drobną kostkę celubę i ogórka. Dodaj czosnek przez praskę (lub granulowany w przyprawie) oraz posiekane listki mięty i wymieszaj.
Na mięso wyłóż farsz.
Zwiń mięso w roladki spinając je wykałaczkami i podsmaż na patelni (na łyżce oliwy) z obu stron aż się zarumienią.
Przełóż do naczynia żaroodpornego, dołóż marchewkę pokrojoną w słupki i piecz pod przykryciem ok. 30 min w 180 stopniach.
Smacznego,
Iwona